Orice durere survenita la nivel dentar trebuie investigata in cadrul unei clinici stomatologice. Pe langa consultatia de profilaxie, medicul specialist poate recomanda inclusiv realizarea unei radiografii dentare.
Radiografiile dentare reprezinta o tehnica imagistica care le permite medicilor stomatologi sa observe cu atentie structurile interne ale dintilor si tesuturile din jurul acestora. Aceasta tehnica este folosita in diagnosticul oricaror afectiuni dentare, dat fiind faptul ca multe probleme nu sunt vizibile cu ochiul liber.
Radiografie dentara – ce este si de cate tipuri?
Radiografiile dentare sunt o tehnica imagistica utilizata pentru a examina dintii si tesuturile din jurul acestora, fiind realizate prin expunerea unei zone specifice la radiatii X, care mai apoi este captata pe o pelicula sau pe un senzor digital.
In momentul actual exista mai multe tipologii de radiografii dentare, fiecare avand un scop specific in cadrul diagnosticului stomatologic:
- Radiografia panoramica – este cea mai des folosita metoda radiologica, care capteaza imaginea intregii arcade dentare si a structurilor adiacente. Adesea se foloseste pentru examinarea relatiilor dintre dinti, a oaselor maxilare si a sinusurilor paranazale;
- Radiografia periapicala – aceasta este utilizata pentru a examina zona din jurul varfului radacinii unui singur dinte. Este folosita preponderent pentru a detecta cariile,inflamatiile sau infectiile de la nivelul radacinii dentare;
- Radiografia interproximala (bite-wing) – se plaseaza o pelicula intre dinti si este folosita pentru a detecta cariile existente sau a alte probleme atomatologice ce apar la nivel interdentar;
- Radiografia ocluzala – aceast tip de radiografie se utilizeaza pentru a examina intreaga structura dentara a maxilarului sau a mandibulei, de la baza radacinii pana la coroana. Este extrem de utila in diagnosticul problemelor cu ocluzia sau cu alinierea dentara.
Avantajele utilizarii radiografiilor dentare in diagnostic
Utilizarea radiografiilor dentare ii ofera medicului stomatolog informatii importante pentru detectarea si tratamentul problemelor dentare, contribuind la prevenirea complicatiilor si la mentinerea unei sanatati dentare optime.
In general, utilizarea radiografiilor dentare in diagnostic prezinta numeroase avantaje si poate fi considerata o metoda sigura si eficienta. Sunt de mare ajutor in stabilirea unui diagnostic precis, dat fiindca ofera informatii detaliate cu privire la structura dentara, a radacinilor si a tesuturilor din jurul dintilor.
De cealalta parte, radiografia realizata intr-o clinica stomatologica in Bucuresti il ajuta pe medicul specialist sa planifice tratamentul dentar, in functie de specificul fiecarui pacient si de problemele dentare identificate.
De cealalta parte, mai sunt si alte beneficii pe care radiografia dentara le poate oferi, printre care:
- Identificarea problemelor la nivelul osului – radiografiile dentare pot oferi informatii cu privire la densitatea osoasa si pot detecta eventuale pierderi de os;
- Evaluarea cresterii dentare la copii – radiografiile pot fi folosite si pentru a evalua stadiul de dezvoltare al dintilor la copii si pentru a detecta eventuale anomalii sau probleme in timp util;
- Evaluarea implanturilor dentare – radiografiile dentare pot fi de ajutor si in ceea ce priveste evaluare starii implanturilor dentare, precum si a osului din jurul acestora;
- Identificarea problemelor la nivelul sinusurilor paranazale – radiografiile dentare pot oferi informatii cu privire la starea sinusurilor paranazale, cum ar fi inflamatiile sau infectiile.
Femeile insarcinate care fac radiografii dentare se supun vreunui risc?
Este recomandat ca femeile insarcinate sa evite expunerea la radiatii ionizante, inclusiv cele provenite de la radiografiile dentare, mai ales in primul trimestru de sarcina, cu exceptia cazurilor in care acestea sunt absolut necesare pentru a stabili un diagnostic sau pentru a planifica un tratament.
Cu toate acestea, riscul de expunere la radiatii ionizante in cazul unei radiografii dentare este relativ mic. Potrivit unui raport al Academiei Nationale de Stiinte din SUA, expunerea la radiatiile ionizante in cadrul unei radiografii dentare este mult mai mica decat limitele de siguranta recomandate, iar riscul de anomalii congenitale sau alte complicatii este considerat neglijabil.