Caria dentara, o afectiune stomatologica tot mai des intalnita la pacientii de toate varstele

Cariile dentare sunt una dintre cele mai comune probleme dentare cu care se confrunta oamenii, indiferent de varsta. Ele apar, de regula, atunci cand bacteriile din gura transforma zaharurile din alimente in acizi care, la randul lor, erodeaza smaltul dintilor. In timp, aceasta eroziune duce la dezvoltarea cariilor dentare, afectand sanatatea generala a dintilor si provocand dureri dentare.

Totusi, pentru a preveni cariile dentare exista cateva masuri pe care le poti lua. In primul rand este important sa ai o igiena orala adecvata. Acest lucru implica perierea dintilor de doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor si utilizarea atei dentare pentru a indeparta resturile alimentare dintre dinti. Si, bineinteles, vizita la medicul dentist, cel putin de doua ori pe an este foarte importanta.

Efectul flourului asupra smaltului dentar

Fluorul are un efect benefic asupra smaltului dentar, iar din acest motiv este prezent in cantitati adecvate in apa de baut sau in pasta de dinti. In ceea ce priveste pastele de dinti,  fluorul ajuta la prevenirea cariilor dentare si la consolidarea smaltului dentar, prin formarea unui strat protector care impiedica actiunea acizilor produse de bacteriile din gura.

Totusi, medicii dentisti trag si un semnal de alarma! In cantitati prea mari, fluorul poate avea efecte negative asupra dintilor, prin aparitia fluorozei dentare, o afectiune caracterizata prin aparitia petelor albe sau maro pe smaltul dentar. Tocmai din acest motiv este important sa respectam dozele recomandate de fluor si sa nu exageram cu utilizarea pastelor de dinti sau a altor produse care contin fluor.

Revenind la cariile dentare, care sunt cele mai des intalnite?

Cele mai des intalnite tipuri de carii dentare sunt:

  • Cariile interdentare: acestea apar intre dinti, acolo unde periajul poate fi mai dificil. Resturile alimentare si placa bacteriana pot sa se acumuleze acolo si sa duca la dezvoltarea cariilor;
  • Cariile de colet: apar in zona de imbinare a smaltului cu gingia, unde igiena orala poate fi neglijata;
  • Cariile de suprafata: apar pe suprafata dentara, unde se acumuleaza placa bacteriana, iar smaltul se erodeaza;
  • Cariile de contact: asa cum le spune si numele, aceste tipuri de carii apar acolo unde dintii se ating sau se freaca intre ei, lucru ce conduce la eroziunea smaltului;
  • Cariile de la nivelul coroanei dentare: preponderent, acestea apar in cazul dintilor cu obturatii vechi sau deteriorate, unde acumuleaza bacterii si resturi alimentare.

Aparatul dentar poate fi de ajutor in reducerea cariilor interdentare?

Cu siguranta, da! Dintii strambi sau suprapusi pot fi mai predispusi la aparitia cariilor interdentare, deoarece igiena orala poate fi mai dificila in aceste zone inguste, care pot deveni favorabile acumularii resturilor alimentare si a placii bacteriene. Cariile interdentare pot progresa rapid deoarece smaltul dentar este mai subtire in aceste zone si poate fi mai usor erodat.

In cazul unor dinti strambi sau suprapusi, igiena orala este extrem de importanta, inclusiv periajul regulat, folosirea atei dentare sau a altor dispozitive speciale de curatare interdentara. In plus, medicul stomatolog poate recomanda tratamente profilactice pentru prevenirea cariilor, cum ar fi aplicarea de sigilante dentare sau tratamente cu fluor.

In cazurile mai severe, poate fi necesara indreptarea dintilor prin intermediul unui tratament ortodontic cu aparat dentar metalic sau invizibil (in functie de cazuistica), pentru a permite o igiena orala adecvata si pentru a preveni aparitia cariilor interdentare. Singura persoana in masura sa stabileasca necesitatea unui astfel de tratament este specialistul in ortodontie.


Posted in Aparat dentar