Protetică

Protetica este o categorie aparte și foarte importantă a stomatologiei și presupune refacerea sau înlocuirea unuia sau mai multor dinți, atunci când aceștia își pierd capacitatea funcțională sau sunt mult prea deteriorați. Acest lucru se realizează prin intermediul unor lucrări fixe, de tipul fațetelor, coroanelor, punților dentare sau prin lucrări mobile sau mobilizabile specifice: proteze, ce pot fi totale sau parțiale, proteze scheletate cu sisteme special create sau proteze pe implanturi.

Protetica devine utilă în situația în care, din motive variate, un dinte în integritatea sa lipsește sau atunci când o porțiune dintr-un dinte afectat nu mai poate fi refăcută prin obturație(plomba). Obturația nu mai este posibilă în general atunci când pereții dintelui nu mai există sau când aceștia sunt mult prea subțiri pentru a suporta presiunea care se pune asupra lor în timpul masticației. În acest caz, se recurge la acoperirea dintelui cu o coroana.

De asemenea, în cazul în care lipsește un dinte de pe una dintre arcade, iar dinții ce îl mărginesc sunt deteriorați la rândul lor sau au fost tratați prin obturare, se realizează o punte. Mai exact, dinții limitrofi sunt îmbrăcați cu coroane dentare, iar spațiul dintre ei este acoperit cu o coroană ce are rolul de a reface aspectul danturii și funcționalitatea acesteia pe zona respectivă.

Există însă și situația în care spațiul gol este situat între doi dinți sănătoși. În acest caz, se realizează un implant pentru refacerea acestuia, fără a se interveni asupra dinților vecini spațiului gol, aceștia fiind sănătoși.

img

În situația extremă în care un pacient a pierdut un număr mai mare de dinți, iar aceștia nu pot fi înlocuiți cu lucrări fixe sau implanturi, se recurge la lucrări protetice mobile, adică proteze dentare, ce sunt mai incomode decât implanturile fixe, pentru că trebuie îndepărtate după fiecare masă pentru a fi igienizate.

Protetica dentara oferă beneficii unice în domeniul stomatologiei, permițând reconstituirea parțială sau completă a unei danturi deteriorate sau pierdute, astfel încât funcționalitatea și latura estetică sunt recuperate sau chiar îmbunătățite. De asemenea, ea își arată utilitatea și atunci când dinții prezintă deficiențe în formarea smalțului dentar sau atunci când aceștia suferă colorări majore, ce nu pot fi corectate prin albiri profesionale.

0799 039 039
Informații si programari

Bd. Primăverii, nr.39
Sector 1, București