Cat costa un implant dentar?
Implantul dentar este unul dintre cele mai scumpe tratamente stomatologice, asa ca prima intrebare a pacientilor este: cat costa unul sau mai multe implanturi dentare? Trebuie sa mentionam ca in ultimii ani, tratamentele cu implant dentar au devenit mai accesibile pentru marea majoritate a pacientilor, datorita evolutiei in domeniul stomatologic si cererii crescute.
In ceea ce priveste pretul unui implant dentar, acesta poate fi stabilit numai dupa un consult amanuntit la medicul stomatolog specialist, deoarece in multe cazuri este nevoie si de tratamente auxiliare. In continuare, iti vom prezenta cativa dintre factorii ce influenteaza costul total al unui implant dentar.
Costul total al tratamentului este influentat de numarul de implanturi de care ai nevoie. Unii pacienti necesita un singur implant, pe cand altii isi pot schimba intreaga dantura, mai ales daca vorbim despre cazuri avansate de parodontoza. In functie de starea danturii tale, se va decide cea mai buna optiune de tratament si eventual daca ai nevoie de mai multe implanturi, in cazul in care unii dinti nu pot fi salvati.
Exista mai multe tipuri de implant dentar si de productori, factori ce influenteaza costul total al tratamentului. Poti opta pentru implant dentar clasic sau pentru varianta rapida, Fast & Fixed, ce iti ofera posibilitatea de a te bucura de dinti noi intr-o singura sedinta (in acest caz, partea protetica nu este permanenta, ci va trebui schimbata dupa vindecarea si fixarea implantului in os, de regula dupa aproximativ 3 luni).
Trebuie sa mentionam si faptul ca producatorul influenteaza pretul final. Unii folosesc tehnologie de ultima generatie, astfel incat implanturile sunt garantate foarte multi ani si au mai putine riscuri asociate, pe cand alti producatori au cumparat patente ale unor implanturi de generatie veche. Acestea din urma sunt mai ieftine per total, insa nu inseamna ca nu vor fi calitative. De obicei sunt preferate de persoanele care au nevoie de foarte multe implanturi.
Ne referim in special la operatie de sinus lift si aditia de os. Unii pacienti au nevoie de aceste interventii din cauza starii osului, care a inceput sa isi piarda din volum. Acest lucru se intampla daca dintii au fost extrasi sau au cazut de ceva timp (in primul an, osul isi pierde aproximativ 25% din volum). In cazul in care osul nu este suficient de puternic pentru a sustine implantul, se apeleaza la aditia de os. Daca ne referim la maxilar, atunci va fi nevoie si de sinus lift, deoarece resorbtia osoasa poate provoca si ,,alunecarea” sinusurilor, ceea ce face imposibila inserarea implantului.
De regula, cei mai multi pacienti opteaza pentru anestezie locala. In timpul procedurilor, nu este resimtita durerea, asa ca nu trebuie sa iti faci griji in aceasta privinta. Totusi, in unele cazuri, cand pacientii au stari de anxietate foarte mari, se poate opta si pentru o anestezie de tipul inhalo-sedare, ceea ce va creste pretul final al implantului.
Partea ce imita dintele si care se va monta pe implant se numeste coroana dentara. Aceasta preia functia de masticatie si rolul estetic al dintilor. Coroana dentara poate fi realizata din diverse materiale, iar cele mai populare sunt cea din ceramica si cea din zirconiu, acestea fiind si cele mai scumpe. Modul in care este fabricata coroana influenteaza si el pretul: pot fi coroane realizate manual, de catre un tehnician dentar sau coroane realizate cu ajutorul unei tehnologii numite 3D CAD/CAM.
Implantul dentar este o interventie complexa, la care participa de obicei mai multi medici, mai ales daca ai nevoie si de operatii suplimentare, asa cum este aditia de os sau sinus lifting.
In final, trebuie sa vorbim si despre alte costuri, printre care:
- investigatii (imagistice si analize de sange)
- tratamente ale danturii (spre exemplu tratarea dintilor vecini, extractii, igienizari)
- aparatura existenta in cabinet.
Daca iti doresti sa afli costul exact al unui implant dentar, te asteptam cat mai curand la o consultatie la Smile Ambassador!