FATETE DENTARE - CALEA RAPIDA SPRE UN ZAMBET FRUMOS
Iti doresti un zambet frumos si sanatos? Forma sau culoarea dintilor nu este tocmai pe placul tau? Sau poate ai dintii ciobiti ori tociti si iti doresti un aspect mai frumos al danturii? Cea mai simpla care spre zambetul mult dorit este reprezentata de fatete dentare. In continuare iti vom prezenta ce sunt acestea, cine poate beneficia de ele si vom combate unele mituri, astfel incat sa poti lua cea mai buna decizie. Programeaza-te cat mai repede la un consult si afla daca te poti bucura si tu de fatete dentare!
Ce sunt fatetele dentare?
Fatetele sunt niste ,,foite” fabricate din materiale extrem de rezistente (zirconiu, ceramica sau compozit) ce se ataseaza de partea frontala a dintilor. Acestea au rolul de a corecta imperfectiunile dintilor si pot reprezenta o alternativa chiar si la aparatul dentar, daca nu exista probleme majore.
Indicatiile fatetelor dentare
Fatetele dentare pot fi utilizate in urmatoarele cazuri:
- cand dintii sunt pozitionati inestetic (dinti rotiti
- dinti orientati spre fata sau spre inauntru)
- daca dintii au o culoare inestetica si nu se doreste sau nu este posibila o albire dentara
- pentru a corecta forma dintilor si anumite defecte (strungareata
- dinti ciobiti
- dinti tociti
- dinti prea mici etc).
Contraindicatiile fatetelor dentare
Desi este considerat un tratament minim invaziv, montarea fatetelor poate fi imposibila in urmatoarele cazuri:
- pozitia nefireasca a dintilor (ocluzie inversa
- dinti ce se intalnesc cap in cap)
- starea dintilor (carii extinse
- plombe mari
- dinti foarte erodati
- anomaliide structura)
- lipsa dintilor sau prezenta unui implant dentar (nu se pot monta fatete pe implant).
Candidatul ideal
Analizand indicatiile si contraindicatiile, putem observa ca un bun candidat pentru fatete dentare este un pacient care are dintii sanatosi sau cu tratamente nu foarte invazive (spre exemplu nu are probleme extinse). Fiecare caz va fi analizat cu atentie, iar daca sunt anumite aspecte ce impiedica montarea fatetelor, insa nu reprezinta contraindicatii absolute, le vom rezolva si iti vom oferi sansa de a te bucura de un zambet perfect.
Care sunt avantajele fatetelor dentare?
Fatetele dentare reprezinta un tratament minim invaziv si de scurta durata, ce iti va reda frumusetea zambetului. Principalele avantaje sunt urmatoarele:
- timp scurt al tratamentului
- tratament minim invaziv
- fatetele nu se pateaza
- sunt usor de intretinut
- sunt foarte rezistente
- montarea lor nu este dureroasa
- nu sensibilizeaza dintii
- sunt prietenoase cu gingiile.
Tipuri de fatete dentare
Fatetele dentare pot fi clasificate in functie de material, de tehnologia utilizata la realizarea acestora si in functie de montarea lor (cu sau fara preparatie).
Astfel, daca ne referim la material, fatetele pot fi realizate din ceramica, zirconiu sau compozit. Cea mai populara alegere pentru fatete este ceramica Emax, deoarece imita aproape perfect structura dintilor naturali. Ceramica poate fi modelata astfel incat sa ofere translucenta, intocmai ca un dinte natural si este preferata de catre pacientii ce isi doresc rezultate naturale din punct de vedere estetic.
Fatetele din zirconiu sunt foarte rezistente, insa spre deosebire de ceramica, nu ofera translucenta. Sunt preferate de catre persoanele ce isi doresc un zambet uniform si un alb impecabil.
In ceea ce priveste tehnologia de obtinere a fatetelor, trebuie sa mentionam: metoda manuala, in care un tehnicianul realizeaza fatetele de la zero, metoda 3D sau metoda combinata.
Ultimul criteriu de clasificare al fatetelor este in punctie de modul cum se aplica. Astfel, exista fatete cu preparatie si fatete fara preparatie (NO PREP). In cazul celor NO PREP, acestea se monteaza direct pe dinti si este indicata in cazul pacientilor cu dinti perfect sanatosi, ce isi doresc doar imbunatatire estetica. Fatetele cu preparatie presupun aplicarea acestora pe dinti slefuiti foarte putin (maxim 0.5 mm) astfel incat fatetele sa se integreze perfect.
Etapele montarii fatetelor dentare
De obicei, fatetele dentare sunt montate in doua sedinte, daca dintii sunt in perfecta stare si nu este nevoie de tratamente auxiliare. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta pe scurt etapele.
1. Consult si profilaxie:
- se va stabili daca esti un candidat bun pentru fatete dentare
- vei hotari impreuna cu medicul de cate fatete ai nevoie
- tipul si culoarea acestora
- vei beneficia de o igienizare a dintilor
- slefuirea dintilor daca este cazul
- amprentarea dintilor
- montarea unor fatete provizorii sau acoperirea dintilor cu un material provizoriu daca au fost slefuiti.
2. Montarea fatetelor
In aceasta sedinta se vor proba fatetele, iar daca totul este in regula, se vor cimenta definitiv.
Cat costa fatetele dentare?
Costul fatetelor este influentat de mai multi factori, asa ca te asteptam cat mai curand la o consultatie la Smile Ambassador, pentru a stabili daca esti un bun candidat si pentru a-ti spune costul total!
Ingrijirea fatetelor
Multe persoane se tem de fatete deoarece cred ca sunt dificil de ingrijit. In realitate, fatetele trebuie ingrijite la fel ca dintii naturali, prin folosirea atei dentare, prin periaj si folosirea apei de gura. La 6 luni este bine sa mergi la contol si la igienizare. Singurul aspect la care trebuie sa ai grija este legat de anumite comportamente alimentare. Mai exact, nu trebuie sa musti din alimente dure, insa nu este indicat sa faci asta nici daca ai dinti naturali si nu trebuie sa desfaci anumite obiecte cu dintii.
Cateva mituri despre fatetele dentare
Multe persoane isi doresc fatete dentare, insa nu ajung la un consult din cauza miturilor. In cele ce urmeaza le vom demonta pe cele mai ,,populare”:
- gingiile se retrag dupa montarea fatetelor” (fals
- se retrag din cauza placii bacteriene necuratate)
- slefuirea afecteaza dintii” (fals
- se indeparteaza un strat extrem de subtire de smalt)
- intra mancare sub fatete” (fals)
- ai restrictii alimentare” (fals
- ai aceleasi restrictii ca si in cazul dintilor naturali: nu trebuie sa musti din alimente foarte dure sau sa desfaci obiecte cu dintii).