Periutele interdentare – trebuie folosite doar cand ai aparat dentar?

Periutele interdentare sunt instrumente mici si flexibile, utilizate pentru a curata spatiile dintre dinti. Adesea sunt recomandate de medicii dentisti pentru a elimina placa bacteriana si resturile alimentare care pot ramane in zonele greu accesibile si pe care o periuta de dinti obisnuita nu le poate indeparta.

Cu sau fara aparat dentar, utilizarea regulata a periutelor interdentare poate ajuta la prevenirea cariilor dentare, a inflamatiei gingivale si a altor probleme. Totodata, acestea nu ar trebui sa inlocuiasca periajul cu periuta de dinti obisnuita si folosirea atei dentare, ci ar trebui integrate in igiena orala zilnica pentru o curatare completa si eficienta a dintilor.

Importanta folosirii periutelor interdentare cand porti aparat

Utilizarea periutelor interdentare poate fi mai dificila atunci cand porti aparat dentar fix deoarece bracketii si firele metalice pot impiedica accesul la spatiile dintre dinti. Cu toate acestea, curatarea cu periute interdentare este inca importanta, deoarece placa bacteriana si resturile alimentare pot ramane in aceste zone, ceea ce poate conduce la aparitia cariilor.

Pentru a utiliza periutele interdentare cu un aparat dentar invizibil sau fix, va trebui sa treci cu atentie prin spatiile dintre bracketi si firele metalice. De asemenea, alegerea unui model de periuta interdentara trebuia facuta de medicul ortodont, astfel incat sa se potriveasca cu spatiile dintre dinti si bracketurile aparatului dentar.

La fel de important este sa ai grija sa nu lezezi gingiile, sa apesi prea tare sau sa distrugi aparatul. Foloseste-te de o miscare usoara si delicata atunci cand cureti dintii cu periute interdentare.

Tipuri de periute interdentare

Exista cateva tipuri de periute interdentare disponibile pe piata, fiecare avand caracteristici unice si beneficii diferite in igiena orala. Acestea sunt: 

  • Periute interdentare cu fir: sunt cele mai populare si cunoscute tipuri de periute interdentare si constau intr-un fir flexibil, acoperit cu nailon sau fibra, care ajuta la indepartarea placii bacteriene si a resturilor alimentare din zonele greu accesibile;
  • Periute interdentare cu coada: sunt similare cu periutele interdentare cu fir, dar au un maner lung, care permite o mai mare precizie si control in timpul utilizarii. Cel mai adesea sunt folosite pentru curatarea dintilor din spate;
  • Periute interdentare cu capat de cauciuc: capatul de cauciuc este moale si flexibil si se ajusteaza la spatiile dintre dinti pentru o curatare delicata si eficienta. Acestea sunt ideale pentru persoanele cu gingii sensibile;
  • Periute interdentare cu capete schimbabile: capetele schimbabile ii permit utilizatorului sa inlocuiasca capul cu unul nou dupa fiecare utilizare. 

Folosirea regulata a periutelor interdentare poate contribui semnificativ la imbunatatirea igienei dentare si prevenirea unor probleme comune, precum cariile si bolile gingivale. Ca beneficiile sa fie pe masura este important sa alegi o periuta interdentara potrivita si sa o folosesti corect, cu miscari usoare si delicate. 

De asemenea, este recomandat sa consulti si medicul dentist pentru a primi recomandari personalizate privind igiena orala si pentru a verifica starea sanatatii dentare. Prin utilizarea regulata a periutelor interdentare, iti vei putea mentine o igiena orala corecta si un zambet stralucitor!


Posted in Aparat dentar