Implantul dentar este interventia care are poate cel mai mare impact asupra vietii pacientilor, atat din punct de vedere fizic, dar si psihic. Inainte, daca dintii erau pierduti din diverse motive, era necesara purtarea unor proteze deloc estetice si care nici nu inlocuiau functia de masticatie intr-un mod eficient. Astazi, multumita implanturilor, dintii pierduti pot fi inlocuiti cu succes si chiar se pot evita numeroase neplaceri.
Ce este implantul dentar?
Un implant dentar este considerat un inlocuitor al dintelui natural din toate punctele de vedere: atat functional, dar si estetic. Implantul seamana cu un dinte: in loc de radacini are un corp, asemenator unui surub, ce se fixeaza in os, iar coroana dentara este identica unui dinte natural, atat ca forma, dar si in ceea ce priveste culoarea si translucenta (in functie de materialele folosite).
Beneficiile implantului dentar
Beneficiile implantului dentar sunt:
- rezistenta indelungata (zeci de ani daca este ingrijit)
- imitarea dintilor naturali
- protejarea danturii
- imbunatatirea aspectului fetei (implantul nu permite osului maxilar sau mandibular sa se resoarba
- ceea ce ar modifica si trasaturile fetei)
- procedura minim invaziva
- inlocuieste cu succes proteza sau alte procedee nu atat de eficiente si estetice.
Cine poate beneficia de implant dentar?
Implantul dentar este ideal pentru persoanele carora le lipsesc dinti din diferite motive: extractii, accidente, parodontoza etc.
Poti afla daca esti un bun candidat pentru implant dentar in urma consultului si in urma unor investigatii, cum ar fi:
- analize de sange
- radiografii si computer tomograf
- scanarea sinusurilor etc.
Contraindicatiile implantului dentar
Implantul dentar este o interventie chirurgicala si presupune anumite contraindicatii. Sunt rare cazurile in care pacientii nu se pot bucura de un implant, insa trebuie sa stii ca se poate intampla.
Contraindicatiile se impart in trei categorii, iar in continuare ti le vom enumera.
- Contraindicatii locale: sunt reversibile, astfel incat implantul se poate monta dupa rezolvarea acestora. Cele mai intalnite sunt: igiena orala precara, gingivita, bruxismul, volumul redus al osului maxilar sau mandibular.
- Contraindicatii relative: sunt legate de starea de sanatate a pacientului. Unii pacienti pot avea anumite afectiuni, insa starea de sanatate din prezent nu impiedica montarea unui implant. Decizia o va lua medicul specialist, dupa analizarea cazului. In aceasta categorie se incadreaza:
- sarcina (doar dupa nastere se pot monta implanturi)
- diabet
- dependenta de tutun, alcool, droguri
- boli autoimune
- boli psihiatice
- angina pectorala.
- Contraindicatii absolute:
- infarct recent
- cardiopatie
- radioterapie
- insuficienta cardiaca
- tulburari de coagulare a sangelui
- afectiuni osoase
- tumori maligne
- pacienti sub 18 ani
- tratament pentru cancer sau osteoporoza.
Riscurile asociate unui implant dentar
Trebuie sa stii ca exista anumite riscuri asociate implantului dentar, la fel ca in cazul oricarei alte interventii. Acestea se produc rar si vestea buna este ca pot fi prevenite. Riscurile se impart in patru categorii si ti le vom prezenta in cele ce urmeaza.
- Riscuri legate de sanatatea pacientului: de obicei sunt asociate contraindicatiilor.
- Riscuri in timpul inserarii: ruperea implantului, lezarea nervului (mandibular sau maxilar, perforarea membranei sinusale)
- Riscuri dupa inserarea implantului: infectii, esuarea integrarii implantului in os.
- Riscuri ce micsoreaza durata implantului: igiena precara, fumatul, unele obiceiuri alimentare.
Etapele unui implant dentar
Implantul dentar este o procedura complexa, ce se realizeaza in mai multe etape, dupa cum vei vedea in continuare.
- Consultatia
- Analize de sange si investigatii imagistice
- Curatarea si pregatirea cavitatii orale
- Interventii suplimentare (sinus lift si aditie de os) daca este cazul
- Inserarea implantului:
- Timpul de vindecare:
- Montarea coroanei definitive.
Complicatiile unui implant dentar
Implantul dentar este totusi o interventie chirurgicala, asa ca pot aparea unele complicatii. Vestea buna este ca pot fi rezolvate la timp, fara a afecta rezultatul final, insa trebuie sa anunti imediat medicul daca observi schimbari.
Cele mai intalnite complicatii sunt:
- periimplantita
- edem
- echimoze
- durere (durerea de dupa montarea implantului apare foarte rar)
- infectii.
Cum ingrijesti implantul dentar?
Daca vrei sa te bucuri de implantul dentar foarte mult timp, poate chiar toata viata, este nevoie sa ii acorzi putina ingrijire, mai ales imediat dupa inserarea acestuia. Astfel, trebuie sa respecti urmatoarele:
- in primele saptamani de la inserare, nu fuma, nu bea alcool si nu consuma lactate
- daca ai un singur implant montat sau mai multe, dar pe o singura parte, este indicat sa mesteci pe partea opusa, pentru a permite vindecarea; in cazul in care implanturile sunt pe ambele parti, va trebui sa consumi alimente in stare lichida cateva zile
- mentine o igiena perfecta
- respecta medicatia prescrisa de catre medic.
Daca ne referim la ingrijirea pe termen lung, implantul trebuie tratat ca un dinte natural. Astfel, trebuie sa ai o igiena impecabila, cu ajutorul atei dentare, periajului si apei de gura si sa mergi la control si la igienizari la indicatiile medicului.
Ar fi bine sa renunti la anumite vicii pentru a prelungi durata de viata a implantului.
Costurile unui implant dentar
Avand in vedere faptul ca implantul dentar este un tratament complex si personalizat, cel mai bine este sa vii la o consultatie la Smile Ambassador, pentru a stabili planul de tratament si pentru a-ti spune care sunt costurile exacte in cazul tau.
IMPLANT DENTAR ULTRAMODERN
Implantologia dentară este procesul stomatologic prin care un dinte lipsă ori alterat este înlocuit în manieră protetică. Concret, un dinte fals, compus dintr-un șurub ce îndeplinește rol de rădăcină, peste care este montat un stâlp de legătură, iar mai apoi coroana de culoare albă reprezentând zona vizibilă a implantului, se fixează în os, aspectul final fiind identic cu cel al unui dinte real.
Implantologia dentară este o alternativă permanentă și infinit mai comodă decât protezele dentare mobile, pacientul nesesizând nicio diferență față de dinții săi naturali. Lucrările astfel executate prezintă o stabilitate excelentă și o foarte bună rezistență în timp și au potențialul de a îmbunătăți aspectul general al danturii.
Există mai multe variante de implanturi dentare, ce diferă ca preț și rezistență în funcție de materialul de bază din care sunt confecționate. Din fericire însă, implanturile dentare presupun o investiție unică, costurile de întreținere nefiind cu nimic diferite de cele destinate dinților naturali. În plus, ele se pot adapta până în punctul în care sunt aproape identice dinților originali, fiind chiar proiectate astfel încât să fuzioneze cu maxilarul prin procesul de osteointegrare.
Disconfortul din momentul montării unui implant este foarte similar celui datorat unei extracții dentare și poate fi ameliorat cu ajutorul analgezicelor, la fel ca și în cazul extracțiilor.
Tehnologia de ultimă oră permite realizarea unor implanturi dentare de foarte bună calitate. Ce trebuie avut în vedere însă este ca procedura să fie condusă de medici specializați și să fie realizată la standarde tehnice actualizate.
Avand in vedere numarul mare de pacienti care se confrunta cu renumita “frica de dentist”, problemele stomatologice ajung intr-un stadiu grav si avansat, atunci cand singura solutie pentru a avea o dantura sanatoasa este extractia unui dinte sau chiar a mai multora. Mai mult decat atat, tehnologia de astazi ne ajuta sa le oferim pacientilor un confort ridicat la fiecare consultatie sau in timpul unui tratament, lipsit de durere. Totusi, majoritarea apeleaza la medicul stomatolog cand activitatile obisnuite, precum mestecatul si vorbitul, provoaca disconfort si devin din ce in ce mai greu de realizat.
Pana la urma, extractia unuia sau a mai multor dinti, poate fi singura solutie pentru a ne bucura iarasi de o viata linistita si fara probleme. Aceasta pierdere, ne poate scadea increderea in noi, multi oameni refuzand sa mai zambeasca dupa o extractie.
Datorita noilor tehnici si metode de tratament, medicina dentara a reusit sa evolueze, astfel oferindu-ne solutia perfecta pentru astfel de situatii. Cand ne dorim o metoda de restaure completa a dintilor, putem apela cu incredere la un implant dentar. Daca vorbim despre implantologie dentara, ne referim la un proces stomatologic, de inlocuire printr-o maniera protetica, a unui dinte lipsa sau chiar degradat. Un implant dentar este alcatuit dintr-un surub, care inlocuieste radacina naturala a dintelui, un stalp de legatura si o coroana alba, care se fixeaza la nivelul osului, pentru a oferi aspectul final de dinte natural. Printre metodele de inlocuire dentara, se numara si proteza.
Totusi, este bine de stiut faptul ca un implant dentar ne asigura o varianta permanenta si mult mai comoda decat o proteza, avand in vedere ca aspectul estetic al implantului este asemanator cu cel natural al dintilor. Mai mult decat atat, un implant dentar ne ofera o solutie pe termen lung si stabila. Pe piata exista mai multe tipuri de implant dentar, insa echipa Smile Ambassador este alaturi de tine pentru a face alegerea potrivita.
Un implant dentar se imparte in 2 mari categorii: implant dentar endostal si implant dentar sunperiostal. In practica specialistilor, cel mai folosit tip de implant dentar este cel endostal, care asigura siguranta, stabilitate si naturalete. Aceste tipuri de implant dentar functioneaza ca o proteza detasabila, deoarece surubul ce inlocuieste radacina naturala a dintelui este plasat in mandibula.
Terminatia care este vizibila la nivelul gingiei, asigura mentinerea dintelui fals pe o perioada lunga de timp. In cazul unui implant subperiostal, vorbim despre probleme dentare ce au legatura si cu mandibula si puterea sa de sustinere. Totusi, aceste aspecte sunt discutate in cadrul unei consultatii cu specialistii nostri in implantologie, in urma efectuarii unei radiografii pentru a avea un plan de tratament personalizat conform fizionomiei si nevoilor.
Datorita noilor tehnici si metode de tratament, medicina dentara a reusit sa evolueze, astfel oferindu-ne solutia perfecta pentru astfel de situatii. Cand ne dorim o metoda de restaure completa a dintilor, putem apela cu incredere la un implant dentar. Daca vorbim despre implantologie dentara, ne referim la un proces stomatologic, de inlocuire printr-o maniera protetica, a unui dinte lipsa sau chiar degradat. Un implant dentar este alcatuit dintr-un surub, care inlocuieste radacina naturala a dintelui, un stalp de legatura si o coroana alba, care se fixeaza la nivelul osului, pentru a oferi aspectul final de dinte natural. Printre metodele de inlocuire dentara, se numara si proteza.
Avand in vedere ca pe piata de implantologie dentara exista mai multi jucatori, preturile si tipurile de implant dentar pot varia. Aspectul pozitiv in aceasta situatie se refera la faptul ca un implant dentar este o investitie ce are loc o singura data, datorita perioadei lungi de rezistenta. La Smile Ambassador vi se vor prezenta mai multe tipuri de implant dentar, conform nevoilor , iar alegerea va fi sustinuta de unul dintre specialistii nostri care va vor indruma pe tot parcursul tratamentului.
Gama de implant dentar in Bucuresti difera in functie de problemele cu care se confrunta pacientul si dimensiunea pe care acesta il are: mini-implanturi dentare (sunt utilizate in spatii inguste sau ca implanturi provizorii), implanturi dentare clasice (se folosesc si in cazul lucrarilor protetice), implanturi dentare Fast & Fixed (se insereaza in zone anatomice cu os dur), implanturi dentare zigomatice (sunt recomandate atunci cand nu exista suficient os).
Totusi, ceea ce trebuie sa stiti este faptul ca implantologia a evoluat si acum ne ofera multiple beneficii. Un implant va inlocui cu succes un dinte natural, te va ajuta la masticatie si la muscatura normala si va indrepta orice probleme de vorbire.