Pedodonție

Pedodonția reprezintă îngrijirea dinților de lapte. Sub umbrela acestui termen intră aspecte precum tratamentele dinților copiilor, profilaxia anomaliilor dento-maxilare pe care aceștia le pot dezvolta, controlul plăcii bacteriene, indicații pentru o igienă bucală corectă și prevenirea cariilor sau a afecțiunilor gingivale.

Îngrijirea dinților de lapte ai copiilor este importantă pentru că aceștia au un rol important în aspectul viitorilor dinți permanenți, ghidând apariția și poziționarea corectă a acestora pe arcade.

Erupția dentiților de lapte începe la vârsta de 6 luni și se finalizează în jurul vârstei de 3 ani. Ulterior, în jurul vârstei de 6 ani, începe erupția danturii permanente. Acest proces începe cu erupția molarilor de 6 ani.

Din cauza unei igiene dentare necorespunzătoare sau a alimentației nesănătoase, dinții de lapte pot fi afectați de leziuni diverse. Cea mai frecventă afecțiune este reprezentată de cariile dentare. Acestea nu trebuie ignorate, chiar dacă tratamentul diferă în cazul dinților de lapte, față de dinții permanenți. În caz de neprezentare la medicul stomatolog în timp util, cariile dinților de lapte pot da naștere unor complicații multiple și pot ajunge chiar să afecteze mugurele dintelui permanent.

Din acest motiv, controalele periodice la mediul stomatolog sunt obligatorii, chiar și pe parcursul dezvoltării danturii inițiale, de lapte. În mod ideal, prima vizita la dentist ar trebui să se realizeze imediat ce primul dinte de lapte a erupt.

img

De asemenea, este recomandat ca periajul dentar să fie început încă de la apariția primului dinte, iar în jurul vârstei de 4-5 ani copiilor să le fie explicate primele aspecte legate de sănătatea orală.

Medicul pedodont este un specialist în îngrijire dentară ce deține și cunoștințe solide de psihologia copilului, astfel încât el poate crea pentru cei mici un climat de încredere și relaxare, care să permită desfășurarea cu ușurință a procedurilor medicale, fără un impact negativ asupra stării emoționale a copilului. Un medic pedodont competent are capacitatea de a da naștere unei legături speciale cu fiecare micuț pacient, care să-i condiționeze copilului o atitudine sănătoasă față de îngrijirea dentară și să nu-i permită dezvoltarea unei temeri față de medicul dentist.

0799 039 039
Informații si programari

Bd. Primăverii, nr.39
Sector 1, București