De ce trebuie să mergi urgent la stomatolog dacă ai simptome de mucozită sau periimplantită?

Problemele dentare afecteaza pe oricine, indiferent de varsta sau ocupatie. Din pacate, romanilor nu le face deloc placere sa mearga la medic pentru consultatii de rutina, iar acest lucru se vede cel mai bine in studiile anuale realizate de specialistii in sanatate.

Daca la medicul de familie romanii mai merg, de voie, de nevoie, la stomatolog ajung doar in situatii de urgenta. Insa, la fel cum iti duci masina la revizie sau te prezinti la medic pentru un control general de sanatate, si igiena orala necesita o atentie deosebita.

Atunci cand pacientii se confrunta cu simptome orale alarmante, cum ar fi mucozita sau periimplantita, amanarea vizitei la o clinica stomatologica in Bucuresti aduce o multime de complicatii, multe dintre ele consumatoare de timp si, mai ales, de bani.

Ce este mucozita?

Mucozita este o denumire medicala ce face referire la inflamatia tesutului moale din gura, dar in contextul implanturilor, termenul este adesea folosit pentru a descrie inflamatia gingiilor din jurul unui implant dentar. 

Practic, mucozita ar putea fi un semnal de alarma sau un avertisment pentru o problema mult mai grava: periimplantita. Mucozita apare ca rezultat al unei igiene orale precare sau a unei proceduri chirurgicale de inserare a implantului care nu a fost facuta in conditii optime. Acumularea placii bacteriene la linia gingiei, in special in jurul implanturilor, conduce la inflamatie, iar in absenta tratamentului, progreseaza si poate afecta osul.

Printre factorii de risc ai mucozitei trebuie mentionati:

  • Igiena orala neadecvata: periajul dentar incorect sau folosirea defectuoasa a atei dentare permit acumularea de bacterii in jurul implantului;
  • Fumatul: fumatorii se confrunta cu mucozita, cauzata de scaderea circulatiei sanguine in gingii;
  • Diabetul: atunci cand este necontrolat, diabetul afecteaza capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor, de unde si susceptibilitatea la mucozita;
  • Istoricul de boli parodontale: persoanele cu istoric de boala gingivala au un risc mai mare de a dezvolta mucozita;
  • Designul implantului: anumite tipuri de implanturi dentare pot fi mai dificil de curatat, facilitand acumularea bacteriilor.

Care sunt complicatiile?

Desi mucozita in sine nu cauzeaza pierderea osoasa, atunci cand nu este netratata aceasta poate evolua in periimplantita – raspunzatoare pentru pierderea osoasa si esecul implantului. Daca mucozita s-a dezvoltat deja tratamentul implica curatarea profesionala a implantului si a tesuturilor inconjuratoare, precum si instructiuni detaliate despre igiena orala acasa.

Tratamentul mucozitei

Din moment ce mucozita este o etapa ce nu implica inca pierderea osoasa, accentul se pune pe eliminarea inflamatiei si prevenirea progresiei catre periimplantita. In acest caz, recomandate sunt:

  • Detartrajul si profilaxia profesionala: procedura vizeaza indepartarea placii bacteriene si a tartrului de la nivelul implantului si a tesuturilor invecinate;
  • Instructiuni de igiena orala: pacientul trebuie sa inteleaga si sa aiba o tehnica adecvata de periaj si folosire a atei dentare pentru a preveni recurenta;
  • Antiseptice orale: gargarele cu solutii antiseptice contribuie reducerea bacteriilor din cavitatea orala;
  • Tratament cu antibiotice: pentru a combate infectia pot fi prescrise si anumite antibiotice.

Ce este periimplantita?

Periimplantita este o boala inflamatorie, care afecteaza tesuturile din jurul implantului dentar, fiind raspunzatoare pentru pierderea osoasa, iar in final, a implantului.

Simptomele periimplantitei se aseamana destul de mult cu cele ale mucozitei, la care se adauga retractia gingivala (expunand o parte a implantului), puroi sau secretie in jurul implantului, mobilitatea implantului dentar si pierdere osoasa vizibila pe radiografiile dentare.

De ce este esentiala interventia rapida?

Tratarea periimplantitei este esentiala in prevenirea complicatiilor si a esecului implantului dentar; in caz contrar, vor fi necesare noi interventii chirurgicale. Tratamentul in stadii incipiente ale mucozitei este mult mai putin costisitor decat cel al periimplantitei avansate. Astfel, depistarea si tratarea rapida a problemelor pot salva pacientii de cheltuieli mari pe termen lung.

Ce implica tratamentul periimplantitei?

Data fiind severitatea acestei afectiuni, care implica si pierderea osoasa, abordarea terapeutica este mult mai complexa. Din acest motiv, tratamentul are in vedere:

  • Curatare subgingivala: indepartarea minutioasa a bacteriilor de sub linia gingiei;
  • Dezinfectarea cu laser: elimina tesuturile infectate si pentru a steriliza zona, facilitand vindecarea;
  • Interventia chirurgicala: in cazurile severe poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a curata intreaga zona afectata;
  • Terapia antibacteriana: cu antibiotice, pentru a combate infectia;

Regenerarea osoasa: daca pacientul a pierdut o cantitate insemnata de os pot fi necesare proceduri pentru a stimula regenerarea osoasa.


Posted in Informatii