Cum a aparut ortodontia si de ce importanta acesteia este uriasa?

In ziua de astazi, imaginea este totul! De la hainele pe care la purtam, la machiaj sau bijuterii, la felul cum arata zambetul nostru, toate sunt ingredientele care ne ajuta sa fim sociabili si inclusi in diverse grupuri.

Sa ai un zambet sanatos si armonios nu tine doar de frumusete, cat mai ales de o sanatate dentara corespunzatoare. Cand ai dantura perfecta simti ca totul merge in favoare ta, ca oamenii te plac, iar asta te face sa te bucuri de mai multa incredere in puterea ta de atractie.

Dar ce te faci cand dintii tai nu sunt asa cum ti-i doresti? Raspunsul, mergi la cabinetul ortodontului, el te va ajuta, cu siguranta, sa iti atingi obiectivul! Astfel, rolul ortodontiei in atingerea acestor idealuri este incontestabil!

Originea ortodontiei

Ortodontia, ca specializare medicala cu scopul de a corecta si alinia dantura, isi are radacinile adanci in istoria umanitatii. In multe culturi antice, o dantura sanatoasa si perfect aliniata era privita nu doar ca un simbol al frumusetii, ci si ca un semn al sanatatii si al bunastarii. 

Egiptenii, de exemplu, foloseau benzi din metal sau filamente din intestinele animalelor pentru a-si lega dintii si a-i mentine in pozitie. Desi aceste metode par rudimentare in zilele noastre, acestea au reprezentat primele incercari de a interveni in aliniamentul natural al dintilor.

Intr-un sit arheologic din Roma Antica s-au gasit ramasite umane datand din secolul I i.Hr., la care s-au observat benzi de aur care se asemanau cu bracketii dentari actuali. In Asia, metodele traditionale de corectare a pozitiei dintilor erau practicate cu mii de ani in urma. In India, de exemplu, se folosea alama pentru a face fire dentare, iar in China Antica se foloseau tije din bambus sau fir de aur pentru a corecta aliniamentul dintilor.

Fara indoiala, piatra de temelie a ortondontiei moderne a fost secolul al XVIII-lea. Cel mai notabil nume al epocii este, fara indoiala, Pierre Fauchard. In lucrarea aparuta in anul 1728, “Le Chirurgien Dentiste” (Chirurgul Dentist), Fauchard a descris numeroase metode pentru alinierea dintilor, precum si utilizarea ”bandelette”, o banda de fier care era folosita pentru a corecta pozitia dintilor.

Inainte de secolul al XVIII-lea, interventiile dentare erau adesea practicate de bijutieri sau fierari, dat fiind ca acestia aveau cunostintele necesare lucrului cu metalele. Cu toate acestea, inovatiile din secolul al XVIII-lea au transformat stomatologia si ortodontia in profesii respectate. 

In secolul al XIX-lea, progresul de materiale si tehnica a permis diversificarea si imbunatatirea metodelor de tratament. Apare aparatul dentar, un dispozitiv de corectare a pozitiei dintilor care se bazeaza pe aplicarea unei forte constante. 

Initial, pe piata aparusera mai intai modelele de aparat dentar metalic, iar ulterior au fost lansati bracketii din ceramica si alignerii invizibili, precum Invisalign. Acestea nu doar ca sunt estetic superioare, dar ofera si un confort sporit pacientilor.

Introducerea tomografiei computerizate si radiografiei 3D a facilitat diagnosticul si planificarea in detaliu a tratamentelor. Aceste instrumente le ofera ortodontilor o viziune detaliata asupra structurii osoase, a radacinilor dentare si a legaturilor dintre dinti, permitandu-le sa elaboreze planuri de tratament precise si eficiente.

Daca in trecut tratamentele ortodontice implicau extractii sau interventii chirurgicale complexe, astazi, gratie tehnicilor avansate, multe dintre aceste interventii au fost eliminate. Imprimantele 3D si tehnologia CAD/CAM au facut, de asemenea, posibila crearea de aparate dentare si aligneri personalizati, cu o precizie milimetrica.

De ce este ortodontia atat de importanta?

Indiferent de varsta, vizita la ortodont trebuie sa fie o prioritate! Un tratament cu aparatul dentar potrivit ajuta orice pacient sa se bucure de:

  • O mai buna sanatate orala: dintii corect aliniati previn acumularea bacteriilor, cariile si afectiunile gingivale;
  • O mai mare functionalitate dentara: malocluziile sunt raspunzatoare pentru o multime de probleme de masticatie, vorbire sau respiratie. Corectarea lor imbunatateste semnificativ calitatea vietii pacientului;
  • Estetica desavarsita: un zambet frumos ii ofera pacientului mai multa incredere si stima de sine;

Cea mai buna modalitate de preventie: unele probleme dentare cauzeaza dureri de maxilar, migrene sau chiar uzura inegala a dintilor. Prin tratament ortodontic se pot preveni aceste complicatii.


Posted in Aparat dentar