Cum si de ce fumatul afecteaza succesul tratamentului cu implant dentar?

Nu de putine ori, persoanele care fumeaza se confrunta si cu o multime de probleme dentare. Respiratia urat mirositoare, cariile, dintii ingalbeniti sunt in top 3, dar ultimele cercetari medicale au relevat inclusiv faptul ca fumatorii au un risc ridicat sa se confrunte si cu edentatii totale sau partiale.

In cazul in care fumatorii de confrunta cu dintii lipsa, cea mai buna solutie de tratament ramane, fara indoiala, implantul dentar. Spre deosebire de tratamentele traditionale, precum puntile sau protezele dentare, implanturile ofera o functionalitate apropiata de cea a dintilor naturali si chiar pot rezista o viata intreaga. Cu toate acestea, succesul implanturilor dentare poate fi influentat de mai multi factori, dintre care unul major este fumatul.

Fumatul si sanatatea dentara – lucruri ce trebuie stiute

Dincolo de riscurile bine cunoscute legate de cancerul pulmonar, afectiuni cardiace si alte boli cronice, fumatul poate avea consecinte negative asupra sanatatii orale, in special in contextul procedurilor dentare precum implanturile. 

Iata cateva dintre motivele pentru care fumatul poate compromite succesul tratamentului cu implant dentar:

Circulatia sanguina si fumatul

Cand vorbim despre succesul oricarei proceduri medicale sau chirurgicale, circulatia sanguina este un factor crucial, iar fumatul afecteaza in mod direct acest lucru. Nicotina, unul dintre principalii compusi din tigari, provoaca vasoconstrictie (ingustarea vaselor de sange), care inseamna ca un flux sanguin redus ajunge la tesuturi, inclusiv la cele orale. Atunci cand un implant este introdus, este esential ca zona respectiva sa primeasca o cantitate adecvata de sange pentru a aduce oxigenul si nutrientii esentiali pentru vindecare.

Mai mult, un aport insuficient de oxigen, incetineste procesul de vindecare este incetinit, deci perioada de recuperare dupa inserarea implantului creste ca durata. Fumatul nu numai ca reduce fluxul sanguin, dar creste si riscul de inflamatie si complicatii post-operatorii.

Imunitatea si fumatul

Sistemul imunitar reprezinta linia principala de aparare impotriva patogenilor si a altor amenintari externe. In contextul implanturilor dentare, o imunitate compromisa de fumat atrage o multime de complicatii. 

Nicotina, monoxidul de carbon si multe alte substante chimice, inhiba activitatea leucocitelor, deci capacitatea organismului de a respinge bacteriile este redusa. In urma inserarii unui implant dentar in Bucuresti, exista intotdeauna risc de infectie. In conditii normale, sistemul imunitar combate eficient potentialele invazii bacteriene, dar in cazul fumatorilor, riscul de infectie din jurul implantului este mult mai mare, din cauza imunitatii compromise. 

Calitatea osului si fumatul

Calitatea osului in care este plasat implantul joaca un rol crucial in acest proces. Fumatul influenteaza negativ si calitatea si densitatea osoasa, cu implicatii directe asupra succesului tratamentului cu implant dentar. Fumatorii au o rata mai mare de pierdere osoasa si, de asemenea, o capacitate redusa de formare de os nou. 

Fumatul si vindecarea post-operatorie

Perioada de vindecare dupa plasarea unui implant este cruciala. Fumatul nu doar ca intarzie vindecarea, dar atrage si riscul de complicatii, mai ales mucozita si peri-implantita, ambele avand o incidenta crescuta la fumatori.

Mucozita peri-implantara se refera la inflamatia tesuturilor moi din jurul unui implant dentar, fara pierderea osoasa asociata. Semnele tipice includ roseata, umflarea, sangerarea la periaj si, uneori, secretie purulenta.

Peri-implantita este o afectiune inflamatorie care, pe langa afectarea tesuturilor moi, cauzeaza si pierderea osoasa in jurul implantului. Este o complicatie grava, deoarece poate cauza esecul implantului, mai ales daca nu este tratata corespunzator.


Posted in Informatii