Aparat dentar metalic – Tot ce trebuie sa stii despre acesta

Fiecare dintre noi isi doreste sa aiba un zambet perfect si sanatos. Insa, deseori, acest lucru nu este posibil decat daca apelam la timp la medicul stomatolog. Indiferent de problemele orale cu care te confrunti, acesta va fi mereu alaturi de tine pentru a te indruma si a te ajuta pe tot parcursul tratamentului. Chiar daca exista o frica anume de dentist, te asiguram ca noi iti vom deveni cei mai buni prieteni si aliatii tai impotriva problemelor dentare. 

 

Multe persoane descriu zambetul perfect ca fiind acela unde dintii sunt perfect aliniati si de un alb stralucitor. Totusi, unii dintre noi ne confruntam cu anumite probleme care ne impiedica sa avem acel zambet. Daca doriti sa aveti dinti drepti si sanatosi, atunci trebuie sa apelati la un medic ortodont, mai exact, la un aparat dentar cum ar fi cel metalic. 

1. Aparatul dentar metalic: Ce este si ce probleme poate trata?


Aparatul dentar metalic este un tratament ortodontic, special creat pentru a rezolva mai multe probleme, precum:

 • dinti strambi
 • dinti aglomerati
 • dinti care sunt inafara alinierii
 • probleme de masticatie

 

Aceste probleme pot aparea atat dupa caderea dintilor de lapte si aparitia celor permanenti, cat si din cauza unor obiceiuri proaste din perioada copilariei. 

Cand vorbim despre aparat dentar metalic, vorbim despre acel aparat dentar traditional, facut din metal. Aparatul dentar metalic este compus din bracketi, realizati din metal si aplicati direct pe suprafata dintilor. Rolul acestora este de a mentine fix arcul sau firul ortodontic. Acest arc este principalul element care ne ajuta la indreptarea dintilor si alinierea acestora. Uneori, pe langa aceste componente, se pot adauga si anumite benzi de cauciuc care au ca scop crearea unei presiuni mult mai mari. Acestea sunt folosite doar in cazuri mai complexe si cu malocluzii mari. 

 

2. Cate tipuri de aparate dentare exista?

Tehnologia avanseaza, iar tehnicile dentare se schimba de la an la an. Chiar daca exista mai multe tipuri de aparate dentare pe piata, alegerea o va face medicul ortodont in functie de complexitatea problemelor cu care te confrunti. Mai mult decat atat, pentru a fi sigur ca rezultatul este cel dorit, intai te sfatuim sa apelezi la o consultatie, iar apoi sa apelezi si la un serviciu de imagistica dentare. Totusi, trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de aparate dentare si costul acestora difera:

 

 • Aparat dentar metalic: este primul aparat dentar care a fost eficient pentru tratarea problemelor dentare. Acesta este executat din metal si are in componenta bracketi (mici suporturi lipite pe suprafata dintelui) si fir ortodontic.
 • Aparat dentar ceramic: ceea ce il diferentiaza de aparat dentar metalic este faptul ca bracketii nu sunt facuti din metal, ci din ceramica colorata astfel incat sa aiba fie o culoare asemanatoare cu cea a dintelui, fie o alta la alegere.
 • Aparat dentar safir: diferenta intre acest tip de aparat dentar si aparat dentar metalic sau cel ceramic este faptul ca braketii sunt facuti din monocristale translucide, slefuite la temperaturi ridicate pentru a avea o culoare asemanatoare cu cea a dintilor.
 • Aparat dentar invizibil: cel mai nou tip de aparat dentar aparut pe piata, este atractiv din punct de vedere al design-ului. Acest tip de aparat dentar vine sub forma unor gutiere transparente, astfel incat aspectul estetic al dintilor sa nu fie afectat. Spre deosebire de aparat dentar metalic, invasalign trebuie dat jos inainte de fiecare masa sau atunci cand iti doresti sa folosesti ata dentara sau sa-ti faci periajul zilnic. Mai mult decat atat, pentru a fi eficient, trebuie purtat cel putin 22 de ore, pe parcursul unei zi.

3. Cat timp este recomandat sa porti aparat dentar metalic?

Exista mai multe criterii dupa care putem determina perioada cand o persoana trebuie sa poarte aparat dentar metalic:

 • Gravitatea problemelor dentare
 • Distanta dintre dinti
 • Starea de sanatatea a dintilor, gingiilor si oaselor de sprijin
 • Strictetea cu care respectati recomandarile medicului

 

In medie, un aparat dentar metalic poate fi purtat pe o perioada de 2 ani, in functie de complexitatea problemelor. Dupa ce acesta este inlaturat, medicul ortodont va sfatui pacientul sa poarte un set de gutiere, pe timpul noptii, pentru ca rezultatul sa fie unul permanent, iar eventualele complicatii sa nu isi faca aparitia.

4. Cui i se adreseaza acest tratament?

Puteti apela la aparat dentar metalic atat in perioada copilariei sau adolescentei, cat si in cazul in care sunteti adulti. Procedura de aplicare a aparatului dentar va fi aceeasi, singura diferenta va fi durata tratamentului. Cu cat apelati mai repede  la medicul ortodont, cu atat sansele de reusita cresc si perioada in care trebuie purtat aparat dentar metalic scade.  

Problemele de acest tip pot fi evitate prin vizite regulate la medicul dentist, de cel putin doua ori pe an si consultatii complete. Mai mult decat atat, pe langa purtarea unui aparat dentar metalic, este esential sa acordati atentie sporita si igienei orale. Nu uitati sa folositi si elemente auxiliare de curatare, precum ata dentara, dusul bucal sau apa de gura. 

La Smile Ambassador gasesti suportul si ajutorul de care ai nevoie, indiferent de problemele cu care te confrunti! Apeleaza la medicii nostri ortodonti si bucura-te de un zambet perfect cu ajutorul unui aparat dentar metalic!


Posted in Aparat dentar