Stomatologia evolueaza spectaculos de la an la an si ne putem bucura de proceduri care ofera pacientilor posibilitatea de a-si recupera sanatatea si frumusetea zambetului intr-un timp rezonabil si mai ales, fara dureri. In trecut, daca un pacient isi pierdea un dinte din diferite motive, solutiile nu erau atat de avansate ca acum, respectiv nu exista notiunea de implant dentar. Din fericire, astazi implanturile dentare sunt foarte usor de realizat si de acceptat de catre pacienti, iar rezultatele sunt spectaculoase nu doar din punct de vedere estetic, dar si functional. Pacientii cu implanturi nu trebuie sa isi faca griji in privinta desprinderii implanturilor, pot manca linistiti si nu au reguli speciale de ingrijire, ci trebuie doar sa aiba in vedere o igiena dentara riguroasa, la fel cum ar proceda si daca nu ar avea implanturi.
Cu toate ca implanturile sunt sigure si extrem de rar provoaca neplaceri, trebuie sa vorbim si despre contraindicatiile implantului dentar. In teorie, orice persoana cu varsta de peste 18-20 de ani poate beneficia de un implant dentar, insa exista si anumite contraindicatii care vor impiedica medicul stomatolog sa recomande aceasta procedura. In continuare, iti vom prezenta care sunt contraindicatiile implantului dentar, grupate in functie de severitatea lor.
1. Contraindicatii locale
Aceasta grupa de contraindicatii este cel mai usor de combatut, deoarece exista solutii care le pot rezolva. Astfel, de cele mai multe ori, contraindicatiile locale sunt temporare si datorita cooperarii intre medic si pacient, imediat dupa rezolvarea acestora, implanturile pot fi montate. Cele mai comune contraindicatii locale sunt:
- igiena orala deficitara (se poate corecta intr-un timp relativ scurt)
- bruxism (se trateaza eficient)
- sinusuri maxilare ce pot interfera cu implantul (se corecteaza cu ajutorul operatiei de sinus lift)
- osul alveolar nu poate sustine implantul din cauza dimensiunilor reduse (se poate rezolva prin aditie osoasa)
- hipersensibilitate/alergie la materialele din care este fabricat implantul.
2. Contraindicatii relative
Sunt contraindicatiile in care starea de sanatate a pacientului conteaza mai mult decat afectiunile si bolile de care sufera, mai ales daca sunt tinute sub control. Astfel, se poate sti daca un pacient este un bun candidat pentru implant dentar doar in urma unor analize specifice. Printre contraindicatiile relative se numara:
- sarcina
- angina pectorala
- diabet
- dependenta de alcool, tutun, droguri
- unele boli psihiatrice
- unele boli autoimune.
3. Contraindicatii absolute
Acestea sunt de regula contraindicatiile cauzate de afectiuni servere, care nu permit anestezierea si interventiile chirurgicale in general. Printre cele mai comune contraindicatii absolute se numara:
- pacientii sub 18 ani (deoarece oasele maxilare nu s-au dezvoltat complet)
- tulburari de coagulare a sangelui
- infarct recent
- radioterapie la oasele maxilare
- insuficienta cardiaca severa
- cardiopatie valvulara
- tumori maligne active
- afectiuni osoase severe
- tulburari psihiatrice avansate
- tratament cu bifosfonati pentru cancer sau osteoporoza.
De mentionat ca pacientii aflati sub terapie cu citostatice sau radioterapie pot beneficia de un implant dentar la un interval indelungat de la terminarea tratamentului, in urma unor analize care sa confirme ca starea de sanatate este buna (de regula dupa 2 sau 3 ani).
In incheiere, speram ca ti-am fost de ajutor cu aceste informatii, iar pentru orice nelamurire, nu ezita sa ne contactezi!