Specialistul in ortodontie pentru copii – Cum il alegi pe cel mai bun pentru succesul tratamentului cu aparat dentar?

Ca parinte, grija pentru sanatatea copilului este cruciala. Analizele de rutina, dar si consultatiile de profilaxie sunt extrem de importante pentru sanatatea generala a acestuia, iar in aceasta categorie intra chiar si vizita la ortodont.

Momentul in copilul are nevoie de un aparat dentar poate fi unul incarcat de emotii pentru orice parinte, nu atat din perspectiva costurilor, cat mai ales a intrebarii ”Cum aleg medicul potrivit pentru copilul meu?”.

Ortodontia, cunoscuta si drept ortopedia dento-faciala, reprezinta o ramura a stomatologiei care se ocupa cu corectarea pozitiei dintilor si a oaselor maxilare, iar alegerea unui bun specialist in ortodontia pentru copii, bland si comunicativ, este cruciala pentru succesul tratamentului.

Conform caror criterii se alege specialistul in ortodontie copii?

Experienta si specializarea in ortodontia pediatrica

Ortopedia dento-faciala pediatrica este mai mult decat o specializare tehnica; este si arta de a comunica cu cei mici, presupune o intelegere profunda a cresterii si dezvoltarii lor. Intr-adevar, tratamentul ortodontic pentru copii difera fundamental de cel pentru adulti, si nu doar in ceea ce priveste dimensiunea aparatelor dentare sau tehnica de aplicare.

Copiii sunt intr-o continua crestere, maxilarele lor se dezvolta, iar dintii definitivi inca erup. Un ortodont cu experienta in pediatrie va sti cum sa anticipeze si sa lucreze cu aceste schimbari si va putea sa identifice si sa intervina in cazul in care un dinte care nu erupe corect.

De asemenea, un specialist in ortodontia pediatrica trebuie sa aiba si excelente abilitati de comunicare.Copiii nu sunt doar “adulti in miniatura”, ci au nevoie de o comunicare adaptata varstei lor, de rabdare si de o abordare specializata. Ortodontul specializat in tratamentul pediatric trebuie sa aiba abilitatea de a explica procedurile in termeni pe care copilul sa ii inteleaga, astfel incat sa se disipe anxietatea si teama. 

Tehnologia si metodele de tratament folosite

Stim cu totii cat de mult a evoluat tehnologia ortodontica in ultimii ani – acum nu mai exista doar aparate dentare metalice, cat si modele invizibile, create cu tehnologii 3D. Un cabinet dotat corespunzator poate oferi tratamente cu aparat dentar pentru copii mai rapide si mai confortabile.

Atmosfera cabinetului si abordarea fata de pacienti

Vizita la medicul stomatolog creeaza anxietate in randul multor pacienti, indiferent de varsta. Un cabinet destinat micilor pacienti trebuie sa aiba mediu primitor si confortabil, care sa ajute copilul sa se simta in siguranta, astfel incat cooperarea dintre acesta si ortodont sa fie de succes.

O mica zona de joaca, cu jucarii, carti sau activitati educative, poate face minuni in a le distrage atentia copiilor de la teama asociata cu vizita la medicul stomatolog. Medicul si asistentii trebuie sa fie rabdatori si sa asculte activ ingrijorarile si temerile copilului. Pur si simplu pentru ca se simte auzit si inteles ii va reduce stresul asociat cu tratamentul.

La finalul consultatiei, un sistem de recompense, fie ca este vorba de stickere, jucarii mici sau simple laude, poate motiva copilul sa coopereze si sa abordeze tratamentul cu o atitudine pozitiva.

Feedback-ul si recomandarile altor parinti

Opiniile altor parinti sunt extrem de valoroase si reprezinta cea mai buna modalitate de a obtine. informatii despre colaborarea cu medicul, rezultatele tratamentului si atmosfera din cabinet.

Flexibilitatea programarilor si locatia cabinetului

Daca cel mic va purta aparat dentar, vizitele la ortodont vor fi frecvente, de aceea, cabinetul trebuie sa fie cat mai aproape de casa sau de scoala si sa aiba un program flexibil.


Posted in Informatii