Aparat dentar pentru copii: tot ce trebuie sa stii despre indreptarea zambetului celui mic

Igiena dentara ar trebui sa fie exemplara inca de la aparitia primului dinte din viata unui om. Foarte multi parinti fac marea greseala de a nu spala copiii pe dinti pana cand nu le erup toti dintii si nici nu consulta un medic stomatolog. Mai exista si mitul conform caruia un dinte temporar cariat nu trebuie sa fie tratat, deoarece va cadea la un moment dat. Sunt foarte multe mituri si conceptii gresite in ceea ce priveste igiena dentara si dintii copiilor in general si vrem sa le combatem pentru a ajuta cat mai multi parinti sa aiba grija de sanatatea celor mici. In continuare, vom aborda un subiect de actualitate: aparat dentar pentru copii, deoarece multi parinti isi doresc sa afle cat mai multe informatii. 

 

Despre dantura copiilor 

In functie de modul in care se dezvolta bebelusii, primul dinte poate fi de obicei observat de pe la 6 luni (se umfla gingia si chiar se vede varful dintelui). Bebelusul poate fi agitat, poate face febra, va saliva excesiv si va cauta obiecte de ros pentru a-si calma durerea de gingie. Mai apoi, dintii si maselele vor erupe treptat (de obicei pana in jurul varstei de doi an). Acest set de dinti este numit ,,dinti de lapte” si este temporar, deoarece in jurul varstei de 6 ani, vor incepe sa cada, proces care poate dura pana la 12 ani, cand se incheie cresterea dintilor permanenti. Dintii permanenti sunt mai numerosi decat cei de lapte, iar in unele cazuri, pot erupe incorect, stramb sau inghesuit din diferite motive. 

 

Prima vizita la ortodont 

Pentru a evita situatia in care dintii permanenti erup stramb sau pentru a corecta cat mai repede aceasta problema, nu trebuie amanata vizita la ortodont. Se recomanda ca aceasta sa aiba loc in jurul varstei de 7 ani. Atunci, se va analiza aliniera dintilor, iar cu ajutorul unui radiografii, se poate prezice modul in care vor erupe dintii si ce se poate face pentru ca zambetul sa nu aiba de suferit. 

 

Primul aparat dentar 

De obicei, primul pas pentru evitarea eruperii incorecte a dintilor este utilizarea unui aparat dentar mobil. Acesta are rolul de a corecta pozitia dintilor permanenti crescuti deja si de a ghida eruptia ulterioara a celorlalti dinti. Astfel, se va obtine un zambet frumos si sanatos fara mari eforturi. 

Chiar si in cazul in care majoritatea dintilor sunt deja erupti, nu trebuie sa iti faci griji, deoarece se poate purta un aparat dentar clasic, pe o perioada rezonabila. Un avantaj al purtarii aparatului in copilarie este faptul ca dintii se deplaseaza mai repede, iar rezultatele apar intr-un timp foarte scurt, spre deosebire de purtarea lui la varsta adulta. 

 

Tipuri de aparate dentare pentru copii 

Pentru copii se pot folosi atat aparate dentare fixe, dar si mobile, insa exista o diferenta fata de cele pentru adulti. Cele pentru copii sunt de obicei mai ,,blande” din punct de vedere al presiunii, insa rezultatele apar rapid, chiar si asa. 

 

Din categoria aparatelor dentare mobile, trebuie sa mentionam: 

 • placutele mobile: aparat reglabil realizat din material acrilic si arcuri de sarma, care se extinde cu ajutorul unui surub central 
 • Invisalign teen: ideal pentru o corectie eficienta fara ca acesta sa fie vizibil 
 • aliniatori SureSmiles: se pot aplica la toate tipurile de aparate fixe 
 • Trainer Myobrace
 • Functional Frankel 
 • Twin Block. 

In ceea ce priveste aparatele dentare fixe pentru copii, acestea sunt: 

 • aparat dentar metalic (clasic)
 • aparat dentar ceramic
 • aparat dentar din safir 
 • aparate ortopedice fixe (masca faciala, disjunctor, arc lingual etc.) 
 • dispozitiv Herbst 
 • Dispozitiv Forsus. 

Este bine de stiut ca dupa perioada de purtare a aparatului dentar, copilul va trebui sa poarte o contentie. Mai ales in cazul copiilor, este vitala purtarea acesteia pe termen cat mai lung, deoarece se produc schimbari chiar si dupa varsta de 18 ani si este singura cale de a pastra rezultatele obtinute cu greu. 

Pentru orice nelamuriri in privinta aparatului dentar, va asteptam intrebarile!


Posted in Aparat dentar