Cele mai intalnite afectiuni stomatologice in functie de varsta pacientului

Afectiunile stomatologice nu tin cont de varsta. Nimeni nu este ferit de carii sau de gingivita de exemplu, asa ca pe tot parcursul vietii trebuie sa avem grija de dintii nostri. Ce putem face? Sa pastram o igiena dentara riguroasa si sa mergem la consult, la o clinica stomatologica, macar o data pe an. In continuare, iti vom prezenta cele mai comuna afectiuni dentare in functie de varsta pacientilor. 

 

Afectiuni stomatologice la copii 

Copiii nu sunt feriti de diferite probleme si este important ca acestea sa fie rezolvate la timp, pentru a ne afecta dezvoltarea ulterioara a dintilor si chiar a maxilarului. Sunt chiar si copii de trei ani care deja au carii, denumite ,,caria de biberon”. Acestea apar in principal din cauza igienei nu tocmai corecte: fie parintii nu acorda suficienta importanta spalatului inca din momentul iesirii primul dinte, deoarece sunt de parere ca dintii de lapte se schimba, fie lasa copiii sa se spele la o varsta la care nu se pot curata suficient de bine. Un alt motiv ar putea fi reprezentat si de consumarea laptelui sau a altor alimente pe timpul noptii, dupa ce s-a efectuat igiena orala. 

In afara de carii, copiii se mai pot confrunta si cu abcese dentare, din cauza cariilor netratate la timp. Asa cum spuneam, multi parinti nu acorda atentie cariilor, considerat ca dintii de lapte oricum se schimba, ceea ce poate duce la probleme foarte grave, inclusiv de afectare a dintilor permanenti. 

Bineinteles, nu putem sa nu mentionam si problemele din sfera ortodontiei. Copilaria este momentul ideal pentru purtarea unui aparat dentar, deoarece dintii se indreapta mult mai repede. Chiar daca dintii permanenti nu sunt inca iesiti, aparatul va fi folosit drept ghidaj astfel incat acestia sa erupa corect si zambetul sa fie frumos si sanatos. 

 

Probleme dentare la adulti 

Pe primul loc printre cele mai intalnite probleme stomatologice in randul adultilor se numara gingivita. Aceasta este cauzata de o igiena dentara precara si de amanarea vizitei la medicul stomatolog. Uneori, adultii ajungi la specialisti abia dupa cativa ani, iar o afectiune aparent simplu de rezolvat poate duce chiar si la pierderea dintilor. Gingivita este usor de rezolvat: medicul dentist curata dintii cu ajutorul detartrajului si a periajului profesionist, iar mai apoi, pacientul trebuie sa pastreze igiena orala acasa, prin periaj de minim doua ori pe zi, folosirea atei dentare si a apei de gura. 

O alta afectiune cauzata de igiena incorecta, mai exact acumularea placii bacteriene este parodontoza. Netratata la timp, aceasta poate duce la retractie gingivala si la pierderea dintilor afectati.

De asemenea, nici adultii nu scapa de carii, cauzate in principal de igiena precara, anumite traumatisme ale smaltului, nerezolvate la timp si de asemenea de o alimentatie incorecta, bogata in zaharuri si alimente procesate. 

 

Ce afectiuni dentare pot aparea la varstnici? 

Inaintarea in varsta aduce o serie de probeme, in special dentare, dar care pot fi tratate cu succes. Spre exemplu, varstnicii se confrunta adesea cu pierderea dintilor cauzata de parodontoza. In cazul in care nu se intervine la timp, spatiile libere pot afecta structura osului si il pot determina sa se resoarba intr-un mod mai alert (oricum, resorbtia osoasa este un proces natural dupa varsta de 50 de ani spre exemplu, insa daca este dublata de o afectiune dentara, va fi mai severa). 

Speram ca ai gasit interesante aceste informatii si ca vei sti ce fel de probleme pot aparea in functie de grupa de varsta in care te incadrezi. 


Posted in Informatii