5 sfaturi oferite de dentisti pentru pastrarea sanatatii dentare

Ne dorim un zambet fermecator, care sa atraga, sa ne ofere incredere in propria persoana si, de ce nu, sa ne ofere avantaje in viata personala si profesionala. In ultima perioada, dorinta romanilor de a se bucura de o dantura sanatoasa si estetica se observa in numarul tot mai mare de programari (mai ales pe timpul verii) la clinicile stomatologice.

Cu totii stim ca de sanatatea orala depinde sanatatea intregului organism, nu-i asa? Un zambet sanatos poate fi obtinut incepand chiar de acasa (odata cu periajul dentar, folosirea apei de gura si atei dentare) si printr-o vizita la dentist la fiecare 6 luni.

Exista cateva sfaturi simple, dar eficiente, oferite de specialisti care, daca sunt urmate cu regularitate, pot garanta un zambet stralucitor si o sanatate orala impecabila. Mai mult, aceste practici pot preveni problemele dentare si, in cele din urma, pot reduce costurile asociate cu ingrijirea dentara pe termen lung. 

Iata cele 5 sfaturi pe care specialistii de la Smile Ambassador, clinica stomatologica in Bucuresti, ti le ofera:

Periajul adecvat

Primul si cel mai esential pas pentru mentinerea sanatatii dentare este periajul corect al dintilor. Dentistii recomanda periajul de doua ori pe zi, dimineata si seara, folosind o periuta cu peri moi si o pasta de dinti care contine fluor. 

Periajul adecvat reprezinta mai mult decat o simpla miscare a periutei cu pasta in gura. In primul rand, periaza-ti dintii in unghi de 45 de grade fata de linia gingiilor. Astfel, perii pot sa ajunga la resturile de mancare si la placa bacteriana din zonele dificil de curatat. Periaza dintii cu miscari blande, ”sus in jos” pentru dintii superiori si de ,”jos in sus” pentru dintii inferiori.

Durata periajului este, de asemenea, cruciala – trebuie sa dureze cel putin doua minute. Desi si ti se poate parea mult timp, acest lucru este necesar pentru curatarea eficienta a tuturor dintilor. Sfatul de final este inlocuirea periutei de dinti la fiecare 3-4 luni sau mai devreme, daca aceasta s-a uzat.

Acorda mai multa grija asupra alimentatiei

Alimentatia joaca un rol vital in sanatatea dentara. O dieta bogata in fructe, legume, proteine slabe si lactate pastreaza dintii puternici si sanatosi. Evitarea zaharului si a alimentelor acide previne eroziunea smaltului dentar si foarmarea de carii. In plus, consumul de apa  dupa mese contribuie la eliminarea resturilor de alimente si la mentinerea nivelului de pH in gura.

Produsele lactate (laptele, branza si iaurtul) sunt o sursa importanta de calciu, esential pentru dezvoltarea si intarirea dintilor. In plus, branza poate stimula productia de saliva, care ajuta la neutralizarea acizilor si la protejarea dintilor impotriva cariilor.

Fructele si legumele crocante (merele, morcovii sau telina) pot actiona ca niste ”perii naturale” pentru dinti, indepartand resturile de mancare si stimuland productia de saliva. Alimentele bogate in proteine (carnea slaba, pestele, ouale si leguminoasele) furnizeaza fosfor care, impreuna cu calciul, contribuie la intarirea smaltului dentar.

Folosirea atei dentare

Periajul dintilor nu este suficient pentru a indeparta toate resturile de alimente si placa bacteriana. Ata dentara este singura care o poate face, atat la nivel interdentar, cat si de-a lungul liniei gingivale. Se recomanda folosirea atei dentare cel putin o data pe zi, de preferat seara, inainte de periaj.

Consultatii de profilaxie

Un control regulat la dentist, cel putin o data la sase luni, este esential pentru mentinerea sanatatii dentare. In cadrul acestei consultatii de profilaxie, dentistii pot identifica si trata problemele dentare in stadiile incipiente. 

Dentistul va cauta semne de carii, de boala gingivala si de alte probleme dentare. De asemenea, poate efectua o examinare a cancerului oral, care implica verificarea limbii, a gurii si a gatului pentru semne de anomalii sau de boala.

La vizitele de profilaxie se realizeaza si detartrajul, respectiv curatarea profesionala a dintilor pentru a indeparta placa si tartrul, mai ales in locurile greu accesibile. In plus, igienizarea dentara imbunatateste aspectul dintilor, eliminand petele de pe suprafata acestora.

Nu neglija periajul limbii

Adesea, limba este neglijata in rutina de ingrijire orala, aceasta transformandu-se intr-un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor care cauzeaza respiratie urat mirositoare si alte probleme orale. La orice periaj dentar se recomanda inclusiv curatarea limbii, cu un curatator special.


Posted in Informatii