Aparatele dentare metalice – cum au revolutionat ortodontia moderna?

Un zambet perfect semnifica, in zilele noastre, mai mult decat o dorinta de natura estetica, ci o necesitate pentru pacienti, indiferent de varsta. In zilele noastre nu mai trebuie sa retraim vizitele de demult la stomatolog, unde anestezia era un lux, iar zgomotul frezei ne cauza fiori pe sira spinarii.

In ultimii 20 de ani, stomatologia a evoluat semnificativ, atat in ceea ce priveste modalitatile de restaurare dentara, cat si aparatele necesare tratamentelor ortodontice. Astfel, inovatiile din domeniul ortodontiei au dus la dezvoltarea de metode si tehnici avansate de corectare a anomaliilor dentare, mult mai eficiente si fara disconfort pentru pacient.

Cu toate acestea, aparatele dentare metalice raman piatra de temelie a acestei revolutii, fiind cel mai utilizat tip de aparat ortodontic de-a lungul timpului. Purtate de milioane de oameni din intreaga lume, aparatele dentare metalice au schimbat cursul ortodontiei moderne si au permis unui numar tot mai mare de pacienti sa-si imbunatateasca sanatatea orala si zambetul.

Sa vorbim putin despre evolutia aparatelor dentare metalice

Aparatele dentare metalice nu sunt o inventie recenta. De fapt, istoria lor poate fi urmarita cu multe secole in urma, desi nu au castigat teren in domeniul ortodontiei decat in secolul XIX. Odata cu dezvoltarea tehnologica, cele mai multe aparate dentare metalice din zilele noastre sunt create din otel inoxidabil de inalta calitate, ceea ce le face foarte rezistente la coroziune, asigurandu-le o durabilitate indelungata.

De-a lungul timpului, designul bracketilor a fost imbunatatit pentru a spori confortul pacientilor si eficienta tratamentului. Astazi, aparatele dentare metalice sunt mai mici, mai usoare, mai putin vizibile, ceea ce la face si la moda printre adolescenti.

Initial, bracketii erau fabricate manual, o operatiune consumatoare de timp si cu potential ridicat de imprecizie. Avansul tehnologic a permis productia la scara larga a acestora, sporindu-le calitatea si uniformitatea, astfel incat sa fie perfecte pentru fiecare pacient.

Aparatele dentare metalice si digitalizarea

Una dintre cele mai mari transformari ale secolului XXI a fost adoptarea tehnologiei digitale in domeniul stomatologiei. Astazi, prin scanari 3D ale cavitatii orale a pacientului pot fi proiectate si create aparate dentare metalice personalizate, cu potrivirea perfecta pe amprenta pacientului.

Cum functioneaza aparatele dentare metalice?

Bracketii metalici sunt atasati de dinti cu ajutorul unui adeziv special. Apoi, un arc de sarma este introdus in acestia pentru a exercita o forta constanta asupra dintilor, directionandu-i incet spre pozitia corecta.

Principiul de baza al functionarii unui aparat dentar metalic este presiunea constanta si controlata exercitata asupra dintilor. Iar fiecare componenta a aparatului are un rol specific in acest proces:

  • Bracketii functioneaza ca niste cleme de ancorare pentru arcuri;
  • Arcurile – realizate dintr-un aliaj metalic cu proprietati elastice, acestea sunt montate intre bracketi si aplica presiunea necesara pentru a muta dintii catre pozitia corecta;
  • Ligaturile – mici inele de cauciuc sau sarma ce fixeaza arcurile de bracketi.

Cazuri ortodontice complexe tratate cu aparatele dentare metalice

Malocluzie clasa III

Cunoscuta si sub denumirea de prognatism, este o afectiune complexa care se caracterizeaza prin proeminenta maxilarului inferior fata de cel superior. 

Suprapopularea dentara severa

Suprapopularea dentara este o alta problema complexa, care implica lipsa de spatiu pe arcade pentru toti dintii. Acest lucru cauzeaza suprapunerea dintilor, provocand probleme estetice si de sanatate orala. 

Malocluzia clasa II cu retruzie maxilara

Un alt exemplu este malocluzia de clasa II, caracterizata prin proeminenta maxilarului superior fata de cel inferior, cunoscuta si sub denumirea de retrognatism.


Posted in Aparat dentar