De la ce varsta se recomanda periajul dintilor la copii?

Periajul dentar, o rutina banala pentru majoritatea adultilor, reprezinta un subiect de mare interes, dar mai ales de intrebari pentru cei mai multi dintre parinti.  “Cand ar trebui sa incepem sa periem dintii copiilor?” este o intrebare adesea adresata in cadrul clinicii noastre de catre parintii preocupati de obiceiurile sanatoase.

In primele luni de viata, preocuparile parintilor se concentreaza mai degraba pe alimentatie, somn si dezvoltarea motrica a copilului. Insa, odata cu eruptia dentara, trebuie acordata atentie si igienei orale. Asa cum orice copil invata sa mearga, sa vorbeasca si sa manance singur, si periajul dentar trebuie sa devina o parte importanta a rutinei zilnice.

Periajul dentar in cazul copiilor consta in multe sfaturi primite de parinti, de la medici pediatri, la bunici sau prieteni cu “experienta.” Dar cum trebuie filtrate aceste sfaturi? Exista, oare, un consens medical? Ce facem cand copilul este reticent sau simte teama in fata periutei de dinti?

Eruptia dentara este un semnal de alarma?

Cu toata bucuria si emotia pe care o aduce aparitia primului dintisor, acest moment marcheaza si inceputul unei noi etape in ingrijirea sanatatii copilului. Odata cu aparitia primului dinte, copilul devine expus la bacteriile din alimentate, deci sursa de probleme daca nu este ingrijit corespunzator.

Inainte ca primul dinte sa iasa, o buna idee este curatarea gingiilor cu o bucata de tifon steril si ser fiziologic. Asta va ajuta la eliminarea bacteriilor care pot afecta dintii imediat ce acestia incep sa erupa. 

Chiar daca copilul are un singur dinte, introducerea periutei de dinti este un pas critic in stabilirea unor bune obiceiuri de igiena orala. In acest stadiu, medicii recomanda o periuta cu peri moi, special conceputa pentru copii. In ceea ce priveste pasta de dinti se adauga o cantitate mica, de dimensiunea unui bob de orez.

Nu outem omite nici rolul important pe care il joaca alimentatia in sanatatea orala. Chiar si la varsta frageda, o dieta bogata in zaharuri sau acizi poate afecta calitatea smaltului dentar, facilitand dezvoltarea cariilor. Prin urmare, pe langa igiena orala, si alimentatia copilului merita o atentie deosebita.

De la ce varsta se recomanda periajul dentar?

Conform recomandarilor Asociatiei Americane de Pediatrie si a Asociatiei Americane de Ortodontie, periajul dintilor ar trebui sa inceapa imediat dupa eruptia primului dinte. Acesta este un consens general in comunitatea medicala si reprezinta o linie de ghidaj buna pentru parinti.

La modul ideal, periajul dentar nu trebuie sa se transforme intr-un moment de stres pentru copil. Parintii trebuie sa gaseasca modalitati de a transforma aceasta rutina intr-o activitate placuta, prin cantece sau jocuri educative care sa-l faca sa inteleaga importanta igienei orale. 

Pana la varsta de 6 sau 7 ani, cand copiii incep sa dezvolte dexteritate, parintii ar trebui sa supervizeze si, adesea, sa efectueze efectiv periajul pentru a se asigura ca este corect, de doua ori pe zi: dimineata si seara, inainte de culcare. De asemenea, primele vizite la dentist ar trebui programate in jurul varstei de un an sau la sase luni dupa aparitia primului dinte.

Periuta de dinti potrivita

Alegerea periutei de dinti si a pastei de dinti nu este doar o chestiune de brand, ci o decizie care trebuie luata impreuna cu pedodontul de la o clinica stomatologica din Bucuresti. Periutele de dinti destinate copiilor sunt mai mici, au peri moi si manere ergonomice pentru a facilita utilizarea de catre parinti si copii. Unele periute au capete rotunde, in timp ce altele au peri in diferite inaltimi pentru a curata mai eficient suprafetele dentare. 

Pasta de dinti: cu sau fara fluor?

Pentru copiii foarte mici, unele recomandari sugereaza folosirea unor paste fara fluor, pentru a preveni ingestia accidentala in cantitati mari. 

Desi pare nesemnificativ, gustul si textura pastei de dinti pot fi foarte importante in acceptarea sau respingerea acestei rutine de catre copii. Pe piata exista numeroase arome de fructe, de exemplu, care fac experienta mai placuta.


Posted in Informatii