Aparatele dentare la adolescenti – sunt de reala utilitate sau vor sa le poarte doar pentru ca sunt la moda?

Varsta de 12 ani este cea mai buna perioada pentru ca medicul ortodont sa detecteze daca exista inghesuiri ale dintilor, spatieri sau muscaturi incorecte. Oricat de mult ne-am dori ca aceste probleme sa se rezolve de la sine, acest lucru este complet imposibil.

Cel mai adesea, tratamentul ortodontic se recomanda atunci cand copilul are varsta cuprinsa intre 11 si 15 ani, dat fiind ca ”puseul de crestere” ajuta la corectarea muscaturii si la coordonarea maxilarelor. Tot aceasta varsta este caracterizata de metabolismul crescut, ceea ce poate ajuta la scurtarea perioadei de tratament ortodontic.

Indiferent ca medicul specialist recomanda purtarea unui aparat dentar metalic sau unul invizibil, rezultatele pot fi la fel de spectaculoase si ii pot reda copilului tau zambetul furmos si estetic pe care si-l doreste.

Aparatele dentare, o moda printre adolescenti

Motivatia pentru purtarea unui aparat dentar si obtinerea unui zambet estetic difera de la un pacient la altul. La varsta adolescentei, propria imagine si nevoia de integrare sunt mult mai importante, mai ales daca vrea poze frumoase pe Facebook sau un aspect invidiat printre prieteni.

In ultimii ani, purtarea unui aparat dentar a devenit chiar un trend printre copii si adolescenti. Aparatele dentare fixe sunt tot mai estetice, iar bracketii ceramici si din safir sunt aproape invizibil, deci mai usor de acceptat de pacienti. 

Trebuie mentionat ca exista si o latura emotionala a unui zambet inestetic – lipsa încrederii si a stimei de sine si chiar zambete ascunse de strangerea buzelor sau de mana. Insa multi dintre copii ajung sa isi doreasca aparate dentare pentru ca cei din jurul lor le poarta. 

Schimbarea pozitiva de atitudine a copiilor complexati de zambetul lor si transformarea personalitatii la finalul tratamentului sunt factori care motiveaza orice ortodont sa propuna variantele de aparate dentare.

Ce presupune purtarea unui aparat dentar?

Durata purtarii unui aparat dentar variaza in functie de complexitatea si gravitatea cazului, dar si de varsta pacientului. Altfel spus, pentru inghesuirile dentare minore durata este de doar cateva luni, in timp ce anomaliile grave presupun purtarea pana la 2 ani. 

Imediat dupa aplicarea aparatului ortodontic fix exista o perioada de maximum 5 zile in care poate aparea un usor disconfort pana la durere la nivelul dintilor. De asemenea, unii pacienti pot prezenta chiar si mici leziuni la nivelul obrajilor si a buzelor, provocate de prezenta bracketurilor, dar acestea dispar in cateva zile, pe masura ce pacientul se obisnuieste cu aparatul dentar. 

Avantajele purtarii aparatului dentar la varsta adolescentei

Dincolo de estetica dintilor post-tratament, adolescentii care poarta aparat dentar se vor bucura si de alte avantaje:

  • Imbuntatirea vietii sociale si personale – adolescentul devine mai sigur pe el, mai increzator;
  • Imbunatatirea sanatatii generale – prin corectarea ocluziei masticatia poate fi mai usoara;
  • Preventia cariilor dentare – odata ce dintii sunt perfect aliniati, igienizarea si periajul vor fi mult mai usoare;
  • Scaderea riscului de afectiuni gingivale – prin igiena orala corespunzatoare;
  • Protectia dintilor – ocluzia incorecta poate duce la probleme de abrazie, abfractie, fisuri la nivelul tesutului dentar.
  • Prevenirea afectiunilor articulatiei temporo-mandibulare.

Posted in Aparat dentar