Tu stii care sunt principalele tipuri de implanturi dentare?

Se spune ca incununarea medicinei dentare este reprezentata de implanturile dentare moderne. Acestea au redat sanatatea, fericirea si frumusetea zambetului a milioane de persoane deja. Implanturile dentare nu sunt totusi un concept nou, fiind perfectionate inca de la inceputul secolului trecut, insa in acest moment putem spune ca s-a ajuns la un nivel la care oricine poate beneficia de acest tip de serviciu medical. 

Implanturile dentare inlocuiesc cu succes dintii pierduti, astfel incat in 90% dintre cazuri, nu mai este nevoie de purtarea unei proteze (totale sau partiale) si nici de alte lucrari dentare, cum ar fi puntile. Foarte putini sunt pacientii care nu pot beneficia de implanturi din diferite motive (atat din cauza starii de sanatate si a anumitor afectiuni, cat si din cauza factorilor ce tin strict de maxilar). 

 

Cum iti dai seama ca ai nevoie de un implant dentar? 

Ai putea spune ca este destul de logic, pentru ca in principiu, ai nevoie de unul sau mai multe implanturi in momentul in care ai pierdut dinti. Insa, sunt si cazuri in care este necesara extractia unuia sau a mai multor dinti si inlocuirea acestora cu implanturi, caz ce ramane la aprecierea medicului stomatolog. Bineinteles, prima oara se va incerca salvarea dintelui, daca este posibil. Insa, in anumite cazuri, mai ales daca radacina este compromisa, cel mai bine este ca dintele sa fie extras pentru a nu cauza mai multe probleme. Din ce in ce mai multe persoane ajung prea tarziu la medicul stomatolog, crezand ca problemele lor se vor rezolva simplu si rapid, insa afla ca trebuie sa beneficieze de unul sau mai multe implanturi dentare. 

Nu trebuie sa iti faci griji, deoarece procesul nu este atat de dureros cum se zvoneste. Bineinteles, depinde de rezistenta la durere a fiecarui pacient, insa cel mai mare disconfort probabil va fi legat de montarea efectiva a pivotului, care determina umflarea zonei. Nu vor exista dureri, iar cu tratament si cu odihna, zona se va dezumfla destul de repede, in doar cateva zile. 

 

Care sunt tipurile de implant dentar? 

Implantul dentar se alege in functie de particularitatea fiecarui caz. Doar medicul stomatolog poate aprecia care este cea mai buna optiune de tratament si va informa pacientul. Insa, nu trebuie sa iti faci griji, deoarece esti pe maini bune si medicul stie foarte bine ce face, astfel incat sa te bucuri de un implant durabil si care sa arate foarte bine. In caz ca nu stiai, datorita evolutiei tehnologice, acum implanturile (de fapt coroanele ce se fixeaza de corpul implantului) arata exact ca un dinte natural si nimeni nu isi va da seama de diferenta. 

In ceea ce priveste tipuri de implanturi dentare, trebuie sa stii ca exista doua categorii principalele: endostale si subperiostale. Implanturile subperiostale sunt astazi folosite mai rar, insa sunt de mare ajutor pentru persoanele care din diferite motive nu se pot bucura de un implant dentar clasic (endostal). Acestea se fixeaza fie pe maxilar, fie deasupra maxilarului si sub gingie. 

Implanturile endostale, mai sunt denumite si implanturi clasice si sunt compuse dintr-un surub ce se fixeaza in os si coroana, practic dintele fals. Implantul edostal imita dintele natural nu doar ca forma, ci si ca functie, permitand masticatia corecta si sustinand osul, astfel incat sa nu se resoarba. In functie de materialul pe care il vei alege pentru coroana, dupa cateva zile de la montare, nici nu iti vei da seama ca dintele nu este al tau, deoarece materiale precum zirconiul imprumuta chiar si temperatura ambientala. 

 

Bineinteles, mai putem clasifica implanturile si in functie de marime, iar acestea ar fi: 

  • implanturi dentare clasice 
  • mini-implanturi 
  • implanturi zigomatice
  • implanturi fast&fixed. 

Asadar, daca ai nevoie de un implant dentar, nu trebuie sa iti faci griji. Acesta va arata si se va comporta ca un dinte natural si vei uita ca il ai! 


Posted in Implant dentar