Tot ce trebuie sa stii despre sensibilitate dentara

Ai vrut sa te bucuri de o inghetata, vara sau de un ceai cald, in sezonul rece, dar durerea dentara ti-ai dat batai de cap? Atunci este posibil sa ai sensibilitate dentara. Daca ai dintii sensibili, unele activitati ce par banale, precum: periajul, consumul anumitor alimente si bauturi, iti pot provoca dureri deranjante, de mare intensitate, care, de obicei, sunt temporare. Aceasta sensibilitate poate fi rezultatul unei degradari a smaltului sau chiar a unor radacini dentare expuse. Totusi, disconfortul poate aparea si din cauza altor factori, precum: dinte crapat, carii sau chiar o afectiune a gingiei.

Ce poate cauza sensibilitate dentara?

 Pentru a intelege ce inseamna sensibilitate dentara, trebuie sa stim care este principala cauza a aparitiei. Smaltul este invelisul exterior al dintelui, foarte dur si capabil sa blocheze stimulii exteriori (rece/dulce). Urmatorul strat al coroanei dintelui, inspre interior, este dentina, care este mai moale si mai poroasa, in contact direct cu pulpa dintelui si, implicit, cu nervul. Acea parte a dintelui care acopera radacina si care, in mod normal, este acoperita de gingie si de os, se numeste cement. Si el este extrem de poros si, daca este expus in cavitatea orala fara sa fie acoperit de gingie, poate conduce la senzatia de sensibilitate. In momentul in care smaltul se degradeaza, apar problemele deoarece dintele este mult mai expus factorilor externi. Unele persoane pot avea sensibilitate dentara din cauza factorilor genetici sau aceasta poate fi cauzata de:

  •     folosirea unei periute de dintii cu perii tari
  •     periajul dentar este prea agresiv
  •     bruxism
  •     consumul regulat de alimente si bauturi acidulate

 

Pe langa acesti factori, sunt si alte afectiuni ce pot duce la aparitia sensibilitatii dentare. Refluxul gastroesofagian, bulimia si alte afectiuni ce pot provoca varsaturi frecvente, pot afecta starea smaltului. Din cauza acidului eliminat din stomac, si pH-ul salivei devine acid, erodand in timp smaltul.

In cazul in care v-ati confruntat cu probleme parodontale si in urma tratamentelor, gingiile s-au retras, la baza dintelui ramane o sectiune de cement expusa si neprotejata ce poate fi sensibila la consumul de alimente reci sau calde.

O alta cauza a sensibilitatii dentare este si caria dentara. In acest caz, veti simti o sensibilitate dentara ridicata doar in zona dintelui sau dintilor afectati. Caria dentara, netratata, evolueaza si strabate invelisurile dintelui, dinspre smalt inspre nerv. De altfel, unul dintre primele semne de carie pe care le resimte un pacient, este aceasta jena dureroasa la alimente sau bauturi dulci sau reci. Uneori, si alimentele/ bauturile fierbinti pot conduce la sensibilitatea cauzata de o carie dentara. Sensibilitate dentara exista si dupa anumite tratamente dentare sau lucrari, insa aceasta este temporara, pana la cateva zile.

 In momentul in care treceti printr-o astfel de situatie, trebuie sa apelati la medicul dentist, pentru a evita eventualele probleme.

Tratamente recomandate pentru sensibilitate dentara

  •     O igiena dentara riguroasa va poate salva de la aparitia sensibilitatii dentare. Va recomandam sa va periati dintii de doua ori pe zi, dimineata si seara inainte de culcare, fara a mai manca sau bea ceva dupa periaj. Nu uitati sa folositi si elemente auxiliare, precum: apa de gura, ata dentara si dusul bucal.

  •     Cand te confrunti cu sensibilitate dentara, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-ti schimbi periuta de dinti si pasta. Cel mai indicat este sa apelati la o pasta de dinti ce are in componenta fluor. Fluorul ajuta la mentinerea smaltului sanatos si in acelasi timp, la intarirea acestuia. Daca folositi o periuta de dinti clasica, atunci orientati-va catre una cu perii moi. In cazul in care aveti una electrica, atunci cautati un capat special pentru sensibilitate dentara.

  •     In cazul in care sensibilitatea dentara va da batai de cap, apelati la medicul specialist. Acesta va poate ajuta printr-un tratament profesional cu fluor. Dentistul va aplica fluor in zonele sensibile, pentru a intari smaltul dintilor si pentru a reduce durerea si disconfortul. Exista diferite solutii cu fluor, cele mai comode fiind gelurile care se aplica in gutiere individualizate. Acestea se poarta aproximativ o saptamana, pe durata noptii, fiind comode si eficiente.

  •     De asemenea, dentistul poate detecta daca exista carii si le poate trata, eliminand astfel o potentiala cauza a durerii dentare.

  •     Folositi o apa dentara fara alcool in compozitie.

 Daca te confrunti cu sensibilitate dentara, te asteptam in clinica noastra pentru o consultatie! 


Posted in Informatii