Top 5 afectiuni ortodontice la copii ce au nevoie urgenta de rezolvare

Fara doar si poate, copiii nu sunt cei mai fericiti pacienti ai medicilor stomatologi si pedodonti. Totusi, incepand cu varsta de 2 ani, cei mici ar trebui invatati de parinti sa isi perieze corect dintisorii si sa primeasca informatii cu privire la preventia dentara.

Desi cea mai populara afectiune dentara in randul copiilor este reprezentata de carie, la aceasta se mai adauga si diversele probleme de ordin ortodontic, ce nu sunt vizibile cu ochiul liber de catre parinti si care intaresc nevoia de a merge in cabinetul stomatologic.

Ortodontia este o ramura a stomatologiei care se ocupa de prevenirea, diagnosticarea si tratarea problemelor dentare si maxilare. In randul copiilor, exista cateva afectiuni ortodontice comune ce pot duce la disconfort, probleme functionale si estetice. 

Lasate netratate, acestea se acutizeaza si pot conduce la probleme dentare mult mai complexe, ce necesita tratament si costuri pe masura. Iata un top 5 al celor mai frecvente probleme de ordin ortodontic in randul copiilor de toate varstele, pe care le vom trece in revista:

Malocluzia dentara

Malocluzia dentara este o pozitionare anormala a dintilor sau a maxilarelor, ceea ce duce la o neintalnire corespunzatoare a acestora. Aceasta afectiune poate aparea din cauza unor factori ereditari, pierderea timpurie a dintilor de lapte, obiceiuri nocive precum suptul degetului sau folosirea prelungita a suzetelor. Malocluziile pot cauza disconfort, probleme de vorbire si chiar afecta aspectul facial.

Spatii intre dinti, mai mici sau mai mari

Uneori, copiii pot avea spatii prea mari sau prea mici intre dinti. Aceste probleme apar, adesea, atunci cand dintii nu se aliniaza corect in arcada, fiind cauzate de discrepante intre dimensiunea arcadelor dentare si marimea dintilor. Spatiile prea mari pot duce la dificultati de masticare si de vorbire, in timp ce spatiile prea mici pot cauza acumularea placii bacteriene si cresterea riscului de carii dentare.

Suprapunerea dintilor

Suprapunerea dintilor apare atunci cand un dinte creste peste sau in spatele altuia. Acest lucru poate fi rezultatul unui spatiu insuficient in arcada dentara, al pierderii timpurii a unui dinte de lapte sau al cresterii anormale a maxilarelor. Suprapunerea dintilor poate duce la o curatare inadecvata a acestora, fapt ce creste riscul de carii dentare si afectiuni ale gingiilor.

Deplasarea maxilarului

Deplasarea maxilarului se refera la pozitia neadecvata a maxilarului superior in raport cu cel inferior, cauzand dificultati in vorbire si masticare. Aceasta afectiune poate fi cauzata de factori genetici, probleme la nastere, obiceiuri nocive precum suptul degetului sau suzeta sau chiar de traumatisme la nivelul fetei. Deplasarea maxilarului poate fi tratata prin terapie ortodontica cu un aparat dentar pentru copii. In cazurile severe, singura solutie este chirurgie ortognatica.

Protruzia dentara

Protruzia dentara, cunoscuta si sub numele de “dinti proeminenti” sau “inghesuiti”, apare atunci cand dintii din fata sunt inclinati spre exterior sau cand maxilarul superior se extinde prea mult in fata in comparatie cu cel inferior. Aceasta afectiune poate fi rezultatul unor obiceiuri nocive, cum ar fi suptul degetului, sau poate fi de origine genetica. Protruzia dentara afecteaza vorbirea, masticarea si aspectul facial, si poate creste riscul de traumatisme la nivelul dintilor.

De ce parintii trebuie sa mearga cu copilul la ortodont? Si la ce varsta?

Parintii ar trebui sa mearga cu copilul la ortodont pentru a se asigura de o dezvoltare armonioasa a danturii si a maxilarelor copiilor, dar si pentru a preveni si trata eventualele afectiuni ortodontice. O interventie timpurie contribuie semnificativ la imbunatatirea functiei dentare, a vorbirii si a aspectului facial; mai mult decat atat, este o buna solutie pentru a preveni probleme mai complexe pe termen lung.

In general, se recomanda ca parintii sa mearga cu copilul la un prim control ortodontic in jurul varstei de 7 ani, cand incep sa creasca dintii definitivi si apar primele semne ale unor probleme ortodontice. Cu toate acestea, in cazul in care parintii observa probleme de aliniere sau dezvoltare dentara la copilul lor inainte de aceasta varsta este indicat sa consulte un ortodont cat mai curand posibil.


Posted in Aparat dentar