Tehnologia si implanturile dentare: exista vreo incompatibilitate cu RMN-ul si alte investigatii imagistice?

In ultimii ani, tehnologia stomatologica a cunoscut o evolutie semnificativa, facilitand aparitia unor solutii inovatoare pentru problemele dentare. Una dintre aceste solutii de ultima generatie este reprezentata de implanturile dentare, o varianta mult mai eficienta de inlocuire a dintilor lipsa, care le ofera pacientilor de toate varstele un zambet frumos si functional. 

Cu toate acestea, exista anumite perceptii eronate legate de incompatibilitatea implanturilor dentare cu investigatiile imagistice, in special rezonanta magnetica nucleara (RMN), precum si radiografii sau Computer Tomograf. 

Contrar asteptarilor pacientilor, chiar producatorii de implanturi dentare vin cu precizari pentru a-i linisti pe pacientii care au optat pentru aceasta modalitate de restaurare dentara. Da, se poate efectua un RMN in conditii de siguranta, chiar daca pacientul are un implant dentar Bucuresti.

Inainte de toate, ce este implantul dentar? Cum functioneaza?

Implanturile dentare sunt dispozitive medicale utilizate pentru a inlocui radacinile dintilor naturali care lipsesc. Acestea sunt realizate, de obicei, din titan, un material biocompatibil, care se integreaza in osul maxilar pentru a oferi o baza stabila pentru o coroana, punte sau proteza dentara. Procedura de implant dentar consta in plasarea unui surub din titan in osul maxilar si fixarea unui dinte artificial, numit coroana, deasupra acestuia.

Ce este rezonanta magnetica nucleara (RMN)?

Rezonanta magnetica nucleara (RMN) este o tehnica de imagistica medicala non-invaziva, care utilizeaza un camp magnetic puternic si unde radio pentru a genera imagini detaliate ale organelor si tesuturilor din corp. In timpul unui examen RMN, pacientul este plasat intr-un tunel, iar campul magnetic si undele radio sunt aplicate pentru a excita protonii din tesuturile corpului. Acest proces genereaza semnale care sunt prelucrate de un computer pentru a crea imagini detaliate ale zonei investigate.

Cum s-a ajuns la ”concluzia” ca implanturile dentare sunt incompatibile cu RMN?

Motivul pentru care unii pacienti ar putea crede ca implanturile dentare sunt incompatibile cu RMN se datoreaza faptului ca investigatiile RMN folosesc un camp magnetic puternic pentru a genera imagini detaliate ale organelor si tesuturilor din corp. Exista preocuparea ca metalul prezent in unele implanturi dentare ar putea interfera cu campul magnetic generat de aparatul RMN, afectand astfel calitatea imaginilor obtinute si, in anumite cazuri, cauzand deplasarea implantului sau deteriorarea tesuturilor inconjuratoare.

Aceste temeri se bazeaza in principal pe faptul ca unele metale, precum fierul si nichelul, sunt feromagnetice si pot fi atrase puternic de campul magnetic al RMN-ului. Cu toate acestea, in realitate, majoritatea implanturilor dentare moderne sunt realizate din materiale biocompatibile, cum ar fi titanul, care nu sunt feromagnetice si nu interfereaza cu investigatiile RMN.

In zilele noastre, majoritatea implanturilor dentare moderne sunt realizate din materiale biocompatibile, precum titanul, care nu interfereaza cu investigatiile RMN. Producatorii de implanturi dentare au inteles preocuparile pacientilor si au dezvoltat solutii care sa permita realizarea investigatiilor RMN in siguranta. Unele implanturi dentare sunt chiar fabricate din aliaje speciale, cum ar fi zirconiu, care nu contin componente metalice si sunt in intregime compatibile cu RMN.

Ai un implant dentar? Cum poti stii sigur daca poti face un RMN in siguranta?

Pentru a te asigura ca implanturile dentare sunt compatibile cu investigatiile RMN ar trebui sa discuti cu medicul implantolog inainte de a opta pentru acest tip de tratament. Medicul va oferi informatii despre materialele utilizate si va putea recomanda implanturi compatibile cu RMN, daca este necesar. De asemenea, pacientii trebuie sa pastreze documentatia asociata implantului dentar, pentru a o prezenta personalului medical in cazul in care este nevoie de investigatii RMN.


Posted in Implant dentar