Riscurile unui implant dentar: tot ce trebuie sa stii inainte de a apela la acest serviciu

Putem spune ca implantul dentar reprezinta incununarea tehnologiei din domeniul stomatologiei. Cine s-ar fi gandit in urma cu 100 de ani de exemplu, ca vom putea inlocui dintii care lipsesc din diferite motive cu o solutie de durata si atat de eficienta? Implantul dentar nu este doar o solutie cosmetica, ci si una care ajuta la reluarea corecta a functiei de masticatie. Implanturile dentare nu impiedica muscarea alimentelor sau consumul unui anumit tip de alimente, ceea ce imbunatateste considerabil viata pacientilor. 

Cu toate acestea, ca orice interventie chirurgicala, implantul dentar prezinta anumite riscuri pentru pacient, riscuri care pot fi diminuate daca se urmeaza anumite protocoale si daca exista o buna comunicare si cooperare intre medic si pacient. In continuare, o sa iti prezentam principalele riscuri ale implantului dentar. 

1.Riscuri in legatura cu sanatatea pacientului 

Acestea sunt destul de rar intalnite, avand in vedere ca implanturile dentare nu au foarte multe contraindicatii absolute. Insa, cu toate acestea, exista si unele situatii in care implantul dentar nu este cea mai buna solutie pentru un anumit candidat, din cauza unor afectiuni precum: 

  • osteoporoza
  • boli cronice
  • probleme de coagulare a sangelui si altele. 

In functie de starea generala a pacientului si de analize recente, se va lua cea mai buna decizie dupa cantarirea riscurilor.

2.Riscuri ce pot aparea in timpul inserarii implantului 

Este foarte important sa alegi un medic chirurg cu experienta si in care sa ai incredere, deoarece pot aparea probleme serioase daca implantul nu este inserat in mod corespunzator. De asemenea si slaba calitate a materialelor din care este realizat implantul poate provoca neplaceri. Unul dintre riscurile ce pot aparea este ruperea implantului in timpul inserarii. In cazul in care se intampla acest lucru, scoaterea fragmentului ramas va trebui efectuata de catre un medic chirurg, cu un instrumentar special. Cel mai mare risc din timpul inserarii implantului este atingerea sau lezarea nervului mandibular, care poate lasa pacientul cu o usoara pareza ce va disparea in cateva saptamani sau luni si care va necesita tratament de specialitate. 

Un alt risc cu implicari serioase asupra sanatatii este cel legat de perforarea membranei sinusale, daca ne referim la operatia de sinus lifting. Este o complicatie destul de greu de suportat de catre pacient, deoarece dureaza cateva luni pana ce membrana se reface, timp in care se va simti un disconfort si va fi nevoie de tratament, inclusiv cu antibiotice. In plus, dupa vindecare, daca membrana si este in regula, este posibil ca implantul sa nu mai poata fi montat. 

 

3.Riscuri ce pot aparea dupa inserarea implantului 

Ca dupa orice interventie chirurgicala, mai ales cand ne referim la cele stomatologice, in prima saptamana de dupa inserarea implantului, exista riscul de aparitie al unei infectii. Pentru a preveni acest lucru, se urmeaza anumite protocoale ce implica: 

  • prescrierea de antibiotice 
  • sterilizarea instrumentelor si a suprafetelor
  • izolarea locului interventiei. 

Cu toate acestea, nu se pot controla toti factorii ce pot declansa o infectie: spre exemplu, pacientul poate contracta anumiti patogeni dupa momentul interventiei, ceea ce poate duce la periimplantita. 

De asemenea, daca pacientul pune presiune pe implant dentar in timpul mancatului, osteointegrarea va esua si implantul nu va mai face corp comun cu osul din cauza necrozarii osului. Situatia se poate evita daca timp de 3-4 luni, pacientul nu exercita presiune pe implant.

4.Riscuri ce reduc durata de viata a implantului 

Cel mai mare impact asupra duratei de viata a implantului o are igiena pacientului. Este necesara spalarea pe dinti de doua ori pe zi, folosirea ateti dentare si a apei de gura si de asemenea, detartraje la medicul stomatolog ori de cate ori este necesar. Daca nu este indepartata la timp, placa bacteriana poate patrunde sub gingie si poate provoca infectii care pericliteaza integritatea implantului. In unele cazuri, este recomandata folosirea unui dus bucal. 

Si fumatul joaca un rol foarte important in durata de viata a implantului, deoarece scade circulatia sanguina din gingii si din tesuturile care hranesc osul si astfel este ingreunata vindecarea locului. Pentru a evita situatia, este bine sa nu fumezi cu o saptamana inainte de montarea implantului si sa te abtii pentru inca trei saptamani dupa.

Asa cum poti observa, aceste riscuri pot fi controlate daca medicul are experienta necesara si daca exista o buna comunicare intre medic si pacient! Daca ai orice intrebari referitoare la implanturi, nu ezita sa ne contactezi!


Posted in Implant dentar

2 comments on “Riscurile unui implant dentar: tot ce trebuie sa stii inainte de a apela la acest serviciu