Restaurarea zambetului: 7 concepte gresit intelese despre costurile si complexitatea procedurii de inserare a implanturilor dentare

In ultimii ani, implanturile dentare au castigat popularitate in randul persoanelor care isi doresc sa se bucure de o dantura sanatoasa si estetica, intr-un mod inovator si rapid. Spre deosebire de alte solutii de inlocuire a dintilor (traditionale), precum protezele sau puntile dentare, implanturile dentare nu doar ca sunt mai moderne, insa nici nu este necesara afectarea dintilor invecinati.

Din pacate, ca orice alta metoda de tratament moderna, nici implanturile dentare nu au fost lipsite de mituri sau de informatii eronate ajunse in randul pacientilor. Tocmai aceste lucruri conduc la crearea unei stari de anxietate si ezitare a pacientilor in a alege aceasta procedura.

Prin urmare, iata 7 informatii eronate despre procedura de implant dentar, din cauza carora pacientii evita aceasta procedura de restaurare dentara:

1. Implanturile dentare sunt prea scumpe pentru majoritatea oamenilor

Pana la urma, nu procedura in sine este costisitoare, ci lipsa preventiei si a igienei orale riguroase. Desi este adevarat ca investitia initiala intr-un implant dentar poate fi mai mare decat in cazul altor optiuni traditionale, costurile pe termen lung sunt infinit mai mici. Implanturile dentare au o durata de viata mai lunga (de la 20 de ani pana la durabilitate pe toata viata) si necesita mai putina intretinere decat alte solutii, ceea ce inseamna ca, pe termen lung, pot fi o optiune mai rentabila.

2. Procedura de implantare este extrem de complexa si dureroasa

Multi pacienti evita implanturile dentare din cauza conceptiei gresite ca procedura este extrem de complexa si dureroasa. Cu toate acestea, aceasta procedura a evoluat semnificativ in ultimii ani, iar tehnicile si echipamentele moderne permit efectuarea ei cu minim de disconfort. In plus, anestezia locala sau sedarea administrata in timpul interventiei face ca pacientul sa nu simta durere. Perioada de recuperare este, de asemenea, mai scurta si mai putin dureroasa decat in trecut.

3. Implanturile dentare nu sunt potrivite pentru toti pacientii

O alta conceptie gresita despre implanturile dentare este ca acestea nu sunt potrivite pentru toata lumea. Este adevarat ca exista anumite contraindicatii, cum ar fi afectiuni sistemice necontrolate, fumatul excesiv sau lipsa suficienta de os in zona implantului. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor sunt candidati potriviti pentru aceasta procedura. In plus, tehnologiile moderne permit realizarea de implanturi dentare chiar si in cazurile cu pierderi osoase semnificative, prin efectuarea de proceduri de augmentare osoasa.

4. Implanturile dentare necesita o intretinere complexa si costisitoare

Oare?! Unii pacienti cred ca implanturile dentare necesita o intretinere costisitoare si complicata. In realitate, ingrijirea implanturilor dentare nu este mult diferita de ingrijirea dintilor naturali. Este esential ca pacientii sa mentina o igiena orala buna, sa isi perieze dintii de doua ori pe zi, sa folsoeasca ata dentara si sa mearga la controale dentare regulate. In unele cazuri, dentistul poate recomanda produse speciale pentru curatarea si intretinerea implanturilor dentare, dar in general, costurile si eforturile sunt comparabile cu cele ale ingrijirii dintilor naturali.

5. Implanturile dentare pot conduce la infectii si complicatii

Este una dintre cele mai eronate conceptii despre implanturile dentare! In realitate, rata de succes a implanturilor dentare este foarte mare, iar riscul de infectie este redus daca pacientul urmeaza recomandarile medicului dentist in ceea ce priveste igiena orala si intretinerea implantului. Complicatiile pot aparea in orice procedura medicala, dar acestea sunt rare in cazul implanturilor dentare si pot fi prevenite sau tratate in mod eficient in majoritatea cazurilor.

6. Implanturile dentare dureaza foarte mult pana se vindeca

Trebuie mentionat ca perioada de vindecare variaza in functie de complexitatea cazului si de starea generala de sanatate a pacientului, dar in general, oasele se integreaza cu implantul in aproximativ 3-6 luni. In unele cazuri, poate fi posibila realizarea unei incarcari imediate a implantului cu o coroana provizorie, ceea ce inseamna ca pacientul nu trebuie sa astepte o lunga perioada de timp pentru a-si recupera functia si estetica dentara.

7. Implanturile dentare nu pot fi indepartate

Unii pacienti se tem ca odata ce implanturile dentare sunt plasate, nu pot fi indepartate. Desi implanturile sunt proiectate pentru a fi o solutie permanenta de inlocuire a dintilor, exista situatii in care este necesara indepartarea lor, cum ar fi in cazul unei infectii severe, al unei respingeri a implantului sau al unei plasari necorespunzatoare. In astfel de cazuri, medicul implantolog poate indeparta implantul, trata problema si, in cele din urma, sa plaseze un nou implant dupa vindecarea adecvata a tesuturilor.

In concluzie, intelegerea corecta a costurilor si complexitatii asociate cu implanturile dentare poate ajuta pacientii sa ia decizii informate in ceea ce priveste optiunile lor de inlocuire a dintilor. Demontarea acestor concepte gresit intelese despre implanturile dentare poate contribui la diminuarea anxietatii si incurajarea pacientilor sa aleaga aceasta solutie durabila si estetica pentru restaurarea zambetului lor.


Posted in Implant dentar