Parodontoza – simptome: tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune stomatologica

Parodontoza este una dintre cele mai intalnite si cele mai grave boli de la nivelul cavitatii bucale. Aceasta are o evolutie lenta, motiv pentru care majoritatea pacientilor nu se prezinta la timp la medic, ceea ce poate duce chiar la pierderea dintilor. 

 

Boala parodontala (parodontita marginala) afecteaza parodontiul (structura osului si testururile care sustin si fixeaza dintii) si se defineste prin aparitia infectiilor cauzate de bacteriile din cavitatea orala. Parodontoza se intalneste preponderent la adulti, insa in unele cazuri poate fi observata si la copii, mai ales daca are cauze genetice. 

 

Care sunt cauzele parodontozei? 

Parodontoza poate fi provocata de foarte multi factori, insa principala cauza este placa bacteriana necuratata. Placa bacteriana apare in mod natural in gura si singura modalitate prin care poate fi tinuta sub control este printr-o igiena riguroasa: folosirea atei dentare, periaj de minim doua ori pe zi, utilizarea unei ape de gura ori de cate ori este nevoie. De asemenea, un rol important il joaca si curatarea profesionala, astfel ca se recomanda ca de minim doua ori pe an, sa vizitezi medicul stomatolog pentru un detartraj. 

 

Revenind la placa bacteriana, trebuie sa stii ca din cauza igienei defectuoase, aceasta se intareste si se depune sub gingie, rezultand tartrul, iar de aici si pana la debutul parodontozei nu mai este decat un pas. Trebuie sa stii ca odata format tartrul, nu poate fi inlaturat acasa, prin periaj, ci va fi nevoie de detartraj si curatare profesionala. 

 

Alte cauze care pot conduce la aparitia parodontezi sunt: alimentatia incorecta, unele afectiuni psihologice, dereglari hormonale, fumatul, iar in unele cazuri putem vorbi si despre genetica, mai ales in cazul in care si parintii au aceasta boala. 

 

Care sunt simptomele parodontozei? 

Asa cum spuneam si mai inainte, parodontoza are o evolutie lenta, insa poate fi stopata de la primele simptome. Printre primele semne se numara sangerarea gingivala, inflamarea gingiilor sau dureri foarte usoare. Acestea sunt ignorate sau sunt puse pe seama unei periute de dinti prea dure sau a unei paste de dinti care nu este considerata corespunzatoare. Daca pacientii s-ar prezenta la stomatolog inca de la aparitia acestor simptome, nu am mai vorbi despre parodontoza si pierderea dintilor. 

 

In momentul in care placa bacteriana se inmulteste si se transforma in tartru, simptomele devin si mai suparatoare. Acum, putem vorbi despre urmatoarele: 

  • dureri la masticatie
  • sensibilitate dentara 
  • retragerea gingiilor 
  • halitoza
  • mobilitatea dintilor
  • infectii sau pungi parodontale. 

 

Este important ca pacientii sa se prezinte cat mai curand la medic, pentru a incepe un tratament adecvat si sa micsoreze ,,daunele” provocate danturii. 

Trebuie sa stii ca parodontoza are trei etape de evolutie, dintre care doar una este reversibila. Astfel, cronologic, putem vorbi despre:

  • gingivita: complet reversibila, se rezolva cu tratamente de igienizare si curatare plus o igiena riguroasa din partea pacientilor
  • parodontita superficiala (ireversibila)
  • parodontita avansata (ireversibila). 

Cu toate ca ultimele doua etape sunt ireversibile, totusi se pot face tratamente care sa stopeze evolutia bolii si sa impiedice pierderea dintilor afectati. 

Care este tratamentul in cazul parodontozei? 

In cazul parodontozei, tratamentul trebuie initiat de la primele simptome, mai exact din etapa gingivitei, care este reversibila. Acesta consta in detartraj si periaj profesional si in functie de acumularea de tartru existenta, este posibil sa fie nevoie de mai multe tratamente, la distante mai mici decat se recomanda de obicei (spre exemplu, la trei luni). 

Diagnosticul de parodontoza se pune de catre medicul stomatolog in urma unui control amanuntit, care implica analizarea cavitatii bucale, iar in cazul in care gingiile par destul de afectate, se va utiliza un aparat denumit sonda parodontala, care va masura spatiul dintre dinti si gingie. De asemenea, radiografia dentara este necesara pentru a usura punerea unui diagnostic. 

Daca parodontoza este avansata, tratamentul va fi de durata. Cel mai adesea, se apeleaza la terapia laser, care ajuta la reducerea si eliminarea pungilor parodontale, dar si la inlaturarea celor mai dificile depuneri de tartru. 

In unele cazuri, laserul poate fi ineficient, iar astfel medicul trebuie sa apeleze la o metoda chirurgicala, denumita operatie cu lambou, prin care gingiile sunt deschise si radacinile dintilor pot fi curatate temeinic. 

Ultimul stadiu al bolii parodontale este si cel mai greu de tratat, deoarece se distruge mare parte din gingie si este afectata structura dintilor. Singurele solutii pot fi grefele de tesut sau de os pentru a reface zona, iar ulterior, plasarea implanturilor dentare pentru a inlocui dintii pierduti. 

In incheiere, trebuie sa mentionam ca desi parodontoza este o boala grava, poate fi tinuta sub control si prevenita prin simpla igiena orala, respectiv folosirea atei dentare, periaj si folosirea apei de gura. Foarte importante sunt si vizitele la medicul dentist si igienizarile periodice, pentru a inlatura orice urma de placa bacteriana.


Posted in Informatii

One comment on “Parodontoza – simptome: tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune stomatologica