Zambetul este o carte de vizita, indiferent de varsta. Insa, atunci cand lipsa unuia sau a mai multor dinti ne afecteaza functionalitatea dentara si increderea in propria persoana este timpul sa luam masuri.
Pierderea unuia sau a mai multor dinti poate aparea din cauza unor accidente sau traumatisme, dar la fel de bine poate fi cauzata de prezenta unei afectiuni dentare cronice, asa cum este cazul parodontozei.
Parodontoza este o afectiune destul de comuna in randul pacientilor, indiferent de varsta, care lasata netratata aduce un impact profund asupra vietii unei persoane. Cu alte cuvinte, parodontoza nu afecteaza doar estetica faciala, cat si capacitatea de a manca si vorbi corect, iar repercursiunile pot avea si ordin psihologic – anxietate sociala, stres, stima de sine scazuta.
Gratie dezvoltarii tehnologice, lipsa unuia sau a mai multor dinti poate fi rezolvata usor prin solutii moderne si eficiente, una dintre aceste solutii fiind reprezentata de implanturile dentare. Totusi, pacientii cu parodontoza care ajung in clinica Smile Ambassador ne adreseaza urmatoarea intrebare: ”Pot beneficia de tratamentul cu implanturi dentare?”.
Parodontoza – ce este si cum afecteaza dentara?
Parodontoza este o boala inflamatorie cronica care afecteaza tesuturile de sustinere ale dintilor, adica gingiile, ligamentul periodontal si osul alveolar. In prima faza, ea se manifesta prin retractie gingivala, apoi prin mobilitatea dintilor, ca in final afectiunea sa conduca la pierderea acestora.
Cunoscuta si ca boala parodontala, parodontoza este cauzata de acumularea bacteriilor la nivelul gingiilor si dintilor, care formeaza placa bacteriana si tartrul. Daca nu sunt indepartate in mod constant acestea provoaca inflamatii si infectii care duc la deteriorarea tesuturilor parodontale.
Sa trecem in revista si stadiile parodontozei. Prima faza, numita gingivita, are drept simptome roseata si sangerarea gingiilor, acestea fiind umflate si sensibile. Netratata, gingivita se extinde sub linia gingiei, incepand sa distruga tesutul osos care sustine dintii.
Acesta este momentul cand apare parodontoza. Simptomele includ retractia gingivala, crearea de ”buzunare” periodontale (spatii intre dinti si gingii), mobilitatea dintilor si, in final, pierderea definitiva a acestora. Important de mentionat ca parodontoza poate cauza halena persistenta si modificari ale modului in care se potrivesc dintii la inchiderea gurii.
Insa parodontoza nu afecteaza pacientii doar la nivel local, cat si in ceea ce priveste starea de sanatate generala. Studiile au aratat ca exista o legatura intre parodontoza si anumite boli sistemice, cum ar fi bolile de inima, diabetul si bolile pulmonare. Practic, bacteriile din gura pot ajunge in fluxul sanguin si pot cauza inflamatii in alte parti ale corpului.
Implantul dentar, o optiune in cazul paradontozei?
Inainte de a raspunde la intrebarea adresata de pacientii nostri este important sa intelegem cum functioneaza implanturile dentare si care sunt cerintele pentru a fi un candidat potrivit pentru acest tip de tratament.
Implanturile sunt o modalitate moderna de restaurare dentara; acestea apar sub forma unui surub, realizat din titan sau zirconiu, materiale biocompatibile cu organismul uman. Sunt inserate chirurgical in osul maxilar, constituind o baza solida pentru viitoarea coroana sau punte dentara.
In cazul pacientilor cu parodontoza care isi doresc un astfel de tratament, situatia se complica. Parodontoza avansata duce la pierderea osului alveolar, ceea ce poate limita posibilitatea inserarii unui implant dentar. Mai mult, exista riscul ca infectia parodontala sa se raspandeasca la nivelul implantului, ceea ce compromite succesul acestui tratament.
Vestea buna este ca parodontoza nu exclude automat posibilitatea de a beneficia de implanturi dentare. Este esential, insa, ca boala parodontala sa fie adusa sub control inainte de a se incepe orice procedura de implantologie. Acest lucru implica un tratament parodontal adecvat, cum ar fi detartrajul ultrasonic si periajul profesional, sau chiar interventii chirurgicale complexe (gingivectomia sau regenerarea tesuturilor parodontale). In cazuri complexe, cand pierderea osului este semnificativa, poate fi necesara chiar augmentarea osoasa inainte de inserarea implantulu, pentru a crea suportul necesar.
Decizia finala privind posibilitatea inserarii unui implant dentar de calitate va fi luata de catre medicul stomatolog, parodontolog si specialistul in implantologie, care vor evalua starea generala de sanatate a pacientului, cavitatea orala, cat si calitatea si cantitatea de os disponibil pentru implant.
IMPORTANT!!! Fiecare caz este unic si necesita o abordare personalizata din partea specialistilor de la Smile Ambassador. In unele situatii poate fi necesar un plan de tratament complex si multidisciplinar pentru a stabili daca optiunea implanturilor dentare este potrivita pentru a minimiza efectele parodontozei.