Sanatatea orala trebuie atent supravegheata inca de la varste fragede. Chiar daca iti periezi dintii de doua ori pe zi, folosesti ata dentara si apa de gura in mod frecvent, aparitia tartrului este inevitabila, motiv pentru care este necesara vizita intr-o clinica stomatologica in Bucuresti pentru un detartraj.
Ce este detartrajul?
Detartrajul este o tehnica de curatare profesionala a dintilor, prin care medicul dentist indeparteaza placa bacteriana si tartrul de pe dinti. Este o tehnica non-invaziva, ce nu necesita anestezie si nu este dureroasa.
Procedura de detartraj face parte din profilaxia dentara, ce are ca scop prevenirea sau stoparea evolutiei cariilor si a bolii parodontale (boala gingiilor). Totodata, detartrajul ajuta si la mentinerea sanatatii dintilor, indepartand de pe dinti si petele de ceai, cafea sau tutun.
Prin detartraj se inlatura tartrul atat supragingival, cat si subgingival. Astfel, cavitatea orala este curatata de bacterii si de tartru, iar daca este realizat impreuna cu Air Flow vor disparea petele cauzate de alimentele sau bauturile colorate.
Airflow-ul este o metoda prin care se foloseste un dispozitiv stomatologic din care iese un jet de aer sub presiune, apa si particule fine de bicarbonat de sodiu, direct pe suprafata dintelui, pentru a indeparta resturile fine ramase in urma detartrajului. La finalul detartrajului se va folosi si o solutie de fluorizare, ce are ca scop intarirea suprafetei dintilor.
Ce avantaje ofera un detartraj profesional?
Detratrajul realizat in cabinetul stomatologic ofera o multime de beneficii dintilor, dintre care:
- Prevenirea afectiunilor gingivale – din cauza tartrului, gingia se poate inflama si poate sangera. In cele din urma, dintii descoperiti pot suferi de parodontoza;
- Mentinerea sanatatii generale – de sanatatea orala depinde sanatatea intregului organism. Eliminarea tartrului intareste inima si previne aparitia cancerului si a diabetului;
- Respiratie proaspata – prin detartraj se elimina halena;
- Imbunatatirea aspectului dintilor – dinti curati si albi inseamna si cresterea increderii in sine.
Cand trebuie realizat detartrajul?
Se recomanda ca detartrajul sa se realizeze de doua ori pe an, la un interval de 6 luni. In cazul pacientilor care poarta proteze dentare sau implanturi se recomanda ca detartrajul sa se faca la 4 luni, iar pentru fumatori odata la 3 luni.
Totodata, sunt si cateva semne care ar trebui sa te trimita in cabinetul stomatologic pentru un detartraj:
- Carii;
- Dinti care se misca;
- Miros neplacut – halena;
- Pete pe dinti.
Ce nu trebuie sa faci dupa un detartraj
In urma detartrajului pacientii pot simti o usoara sensibilitate dentara, de aceea este recomandat sa eviti alimentele si bauturile reci pentru cateva zile, astfel incat dintii sa nu sufere un soc termic.
Imediat dupa detartraj ar fi bine sa eviti alimentele care pot intra sub gingie, cum sunt migdalele, semintele, nucile. De asemenea, evita alimentele si bauturile prea acide, in special portocala, grepfruit, lamaie.