Un zambet luminos poate face minuni in relatiile personale si profesionale, iar dintii frumosi si sanatosi sunt o componenta importanta al acestuia. Din pacate, nu sunt putine situatiile in care pacientii se confrunta cu o stima de sine scazuta, ca urmare a lipsei unuia sau a mai multor dinti.
Dintii pierduti sau deteriorati pot afecta nu numai aspectul fizic, ci si functionalitatea si sanatatea orala per ansamblu. Astfel, gratie dezvoltarii stomatologiei moderne, cea mai rapida si eficienta maniera de a rezolva problema este cu ajutorul unui implant dentar.
Ce este un implant dentar si cum functioneaza?
Un implant dentar este un dispozitiv medical care inlocuieste radacina naturala a unui dinte pierdut si serveste drept ancora pentru o coroana dentara sau un pod dentar. De regula, este fabricat din titan sau dintr-un aliaj de titan, precum si din zirconiu (modelele actuale, mult mai scumpe) si este plasat in osul maxilar sau mandibular printr-un proces numit osteointegrare.
In timpul osteointegrarii, osul creste in jurul implantului, oferind o ancora stabila pentru coroana dentara sau podul dentar. Un implant dentar poate fi utilizat pentru inlocuirea unui singur dinte, a mai multor dinti sau a tuturor dintilor lipsa.
Procedura de implant dentar – De la evaluarea preliminara la etapele de vindecare
Procedura de implant dentar implica parcurgerea mai multor etape, iar durata poate varia de la cateva luni pana la un an sau mai mult.
Inainte de a incepe procedura in sine de inserare a implantului dentar, medicul specialist, de regula implantolog, va efectua o evaluare preliminara si va planifica procedura. Acest pas include examinarea radiografica a maxilarului si a cavitatii orale, precum si o evaluare a sanatatii generale a pacientului. In functie de evaluarea preliminara, medicul dentist va crea un plan personalizat de tratament.
Cel de-al doilea pas are in vedere efectuarea propriu-zisa a tratamentului. Procedura de implant dentar implica inserarea unui surub de titan in osul maxilarului, care se face sub anestezie locala sau generala, in functie de nevoile si preferintele pacientului si de complexitatea procedurii. Dupa inserarea acestuia, gingia se sutureaza, iar implantul va fi lasat sa se vindece si sa se integreze in osul maxilarului (timp de trei – sase luni).
Dupa ce implantul se vindeca si se integreaza in osul maxilarului, medicul dentist va lucra cu tehnicianul dentar pentru a produce coroana ce va fi atasata la implant. Aceasta poate fi facuta din portelan sau alte materiale dentare durabile. Ca tratamentul sa fie unul de succes, coroana va fi personalizata, pentru a se potrivi perfect cu in cavitatea orala a pacientului.
Astfel, ajungem la cea din urma etapa, vindecarea. Vindecarea este o etapa cruciala in procedura cu implant dentar. Dupa inserarea acestuia, pacientul trebuie sa urmeze instructiunile medicului implantolog cu privire la ingrijirea adecvata a implantului, pentru evitarea complicatiilor. Totodata, in timpul perioadei de vindecare, pacientul trebuie sa evite fumatul, mestecatul alimentelor tari sau lipicioase si sa foloseasca mai mult paiul, cel putin in prima saptamana. Dupa ce implantul se vindeca, pacientul poate reveni la obiceiurile alimentare si de ingrijire orala obisnuite.