Diferenta dintre parodontoza si parodontita si cum se pot trata aceste doua afectiuni

Unele dintre cele mai raspandite afectiuni stomatologice sunt parodontita si parodontoza. Din fericire, avem o veste buna: pot fi prevenite foarte simplu, asa ca nu ar trebui sa te temi. Insa, daca nu ai mai fost la un control stomatologic de ceva timp, ar trebui sa iti programezi o vizita cat mai curand. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta principalele diferente dintre parodontita si parodontoza si modul in care acestea doua afectiuni pot fi tratate, pentru a nu provoca pierderea dintilor. 

 

Despre parodontita 

Putem spune ca parodontita este precursoarea parodontozei. Aceasta afectiune se caracterizeaza in principal prin inflamarea gingiilor si sangerare in timpul periajului. Apare in principal din cauza igienei incorecte si amanarea detartrajului, insa poate avea si alte cauze. Este bine de stiut ca parodontita este complet reversibila, daca este actionat la timp. Ce presupune tratamentul? In primul rand, o vizita la medicul stomatolog. Acesta va analiza cu atentie starea gingiilor si va propune un plan de tratament, in functie de cat de avansata este parodontita. 

In stadiul incipient, cand sunt afectate doar gingiile, se recomanda unul sau mai multe detartraje (la un anumit interval) pentru a inlatura placa bacteriana. Apoi, pacientul va mentine igiena acasa, prin folosirea atei dentare, periaj de minim doua ori pe zi si utilizarea unei ape de gura. In cazul in care afectiunea inainteaza, vorbim despre pungi parodontale si chiar distrugerea gingiilor, caz in care trebuie sa mergi la un medic specialist care va trata toate aceste probleme pana nu se ajunge la retractie gingivala. 

De regula, parodontita poate afecta unul sau mai multi dinti si in unele cazuri se poate observa si mobilitatea acestora, care este complet reversibila, daca se intervine la timp. 

 

Cum se manifesta parodontoza 

Spre deosebire de parodontita care are simptome destul de ,,zgomotoase”, parodontoza evolueaza lent si cateodata are si cauze interne, cum ar fi diabetul, anumite boli osoase mostenite. Bineinteles, igiena joaca un rol foarte important, iar in cazul in care nu este corecta, placa bacteriana poate grabi evolutia acestei afectiuni. 

Principala diferenta intre parodontita si parodontoza este faptul ca parodontoza nu se poate trata definitiv, practic este ireversibila. Insa, daca totusi se ajunge la medic intr-un stadiu mai putin avansat, cu ajutorul tratamentelor, poate fi stopata si cu tratamente sustinute pe tot parcursul vietii, se pot mentine rezultatele. 

Parodontoza se caracterizeaza prin resorbtie osoasa. Practic, osul maxilarului se resoarbe si dintii incep sa se miste in alveole,ajungand pana la pierderea acestora. Important de mentionat ca acest proces se poate intampla si in lipsa inflamarii gingiilor. Daca parodontita afecteaza de regula unul sau cativa dinti, parodontoza este prezenta pe ambele arcade. 

Cum recunoastem parodontoza? In afara de mobilitatea dintilor, un semnal de alarma este retractia gingivala serioasa si apoi retractia osoasa, care lasa descoperite radacinile dintilor. Printre masurile de tratament in cazul parodontozei se numara: curetage-ul (care inlatura depunerile din jurul dintilor si lustruiesc radacinile astfel incat bacteriile sa nu mai adere), operatia cu lambou, ijfectiile cu plasma (plasmolifting), tratamentul cu antibiotice. 

 

Asadar, dupa cum poti observa, desi ambele afectiuni pot evolua spre pierderea dintilor, nu trebuie sa iti faci griji. Pot fi prevenite foarte usor si chiar tratate daca te prezinti cat mai curand la medic! 


Posted in Informatii