Cum il inveti pe copil sa aiba grija de aparatul lui dentar?

Sa porti aparat dentar nu este deloc usor, mai ales daca discutam despre micii pacienti. Ca parinti, oricat de mult ne-ar placea sa credem ca cei mici vor respecta cu strictete indicatiile medicului ortodont, realitatea va fi cu totul alta. 

In goana lor pentru joaca, cei mici pot uita, neglija sau chiar ignora necesitatea unei ingrijiri corespunzatoare a aparatului dentar, riscand astfel sa compromita intregul tratament si sa agraveze problemele ortodontice existente.

Totusi, nu trebuie sa ne panicam! In calitate de parinti avem puterea, dar mai ales responsabilitatea de a-i ghida si educa. Printr-o comunicare deschisa si cu un strop de rabdare, parintii pot transforma aceasta etapa intr-o experienta benefica pentru intreaga familie. Este perioada propice in care copilul poate invata atat despre importanta sanatatii dentare, cat mai ales despre responsabilitate si disciplina.

Adaptarea la ideea de aparat dentar

Primele saptamani de la inceputul tratamentului cu aparat dentar pentru copii sunt extrem de importante in stabilirea unor obiceiuri dentare sanatoase. In aceasta faza, copilul isi dezvolta relatia cu aparatul sau dentar, care va influenta comportamentul sau de-a lungul tratamentului.

O comunicare deschisa si transparenta cu cel mic este esentiala. Inainte de a merge la medicul ortodont pentru instalarea aparatului, parintii trebuie sa discute cu copilul despre ce inseamna un aparat dentar, de ce este necesar si ce schimbari va aduce in viata sa. 

Este natural ca instalarea aparatului sa fie insotita de un anumit grad de disconfort sau chiar durere. Din acest motiv, parintii trebuie sa le ofere copiilor suport emotional. In functie de nivelul de disconfort se poate aplica ceara ortodontica, pentru a reduce frecarea si iritatia. In cazuri extreme, doar dupa vizita la medicul ortodont, un analgezic usor poate fi folosit.

Rutina de ingrijire zilnica

Dupa ce perioada de adaptare s-a incheiat si copilul s-a obisnuit cu noul aparat dentar trebuie urmata o rutina zilnica de ingrijire, indispensabila pentru succesul tratamentului ortodontic. 

Copiii trebuie sa inteleaga ca igiena orala nu este optionala, mai ales atunci cand poarta un aparat dentar. Periajul dintilor trebuie sa fie de cel putin trei ori pe zi: dimineata, dupa pranz si seara, inainte de culcare. In cazul aparatului dentar se recomanda folosirea unei periute interdentare sau a unui irigator bucal. 

Daca inainte copilul avea libertatea de a manca orice, cu aparatul dentar lucrurile se schimba. Alimentele dure, precum nucile sau popcornul, si cele lipicioase, ca bomboanele sau caramelele, sunt de evitat. Acestea pot deteriora sau dezlipi componentele aparatului, facand necesara o vizita de urgenta la ortodont.

Vizitele la ortodont

In orice tratament, colaborarea stransa cu medicul este esentiala. In cazul tratamentelor ortodontice, acest parteneriat capata o importanta deosebita deoarece fiecare vizita reprezinta o ocazie pentru ajustari, monitorizare si educare. 

De mare ajutor este o discutie prealabila despre intrebarile sau preocuparile pe care le-ar putea avea copilul inainte de a merge la ortodont. Asta il ajuta pe copil sa devina mult mai implicat in ceea ce priveste propria sanatate dentara, incurajand autonomia si responsabilitatea.

Fiecare vizita este o ocazie pentru un dialog deschis cu medicul. Parintii ar trebui sa incurajeze copilul sa puna intrebari, sa isi exprime orice nelinisti si sa discute despre orice dificultati pe care le-a intampinat in ingrijirea aparatului sau dentar. 

In cadrul vizitelor, medicul ortodont va verifica progresul tratamentului si va face ajustarile necesare ale aparatului dentar. Este foarte importanta respectarea frecventei vizitelor de control, astfel incat tratamentul sa decurga asa cum trebuie. 

In final, la fiecare vizita sunt sanse mari ca medicul sa ofere noi informatii despre ingrijirea aparatului dentar, tehnici de curatare sau alimentele care trebuie evitate. Este o oportunitate excelenta de invatare pentru copil, dar si pentru parinte.

In egala masura, medicul ortodont va oferi si feedback parintilor privind modul in care copilul si-a ingrijit aparatul pana in acel moment. Este si o ocazie pentru parinte sa inteleaga ce aspecte ale ingrijirii necesita mai multa atentie sau disciplina din partea copilului.


Posted in Aparat dentar