Cum a revolutionat tehnologia CAD/CAM aparatele dentare moderne?

Fara doar si poate, tehnologia joaca un rol deosebit de important in vietile noastre. Smartphone-urile, tabletele, echipamentele inteligente si chiar electrocasnicele ce pot fi pornite sau oprite la o simpla apasare de buton de la distanta nu doar ca ne usureaza munca, dar ne ofera suficient timp sa ne bucuram de viata si momente unice alaturi de cei dragi.

Tehnologia a progresat intr-un ritm ametitor, transformand majoritatea sectoarelor industriale si oferind noi oportunitati si solutii pentru problemele curente ale oamenilor. In medicina, spre exemplu, operatii complexe sunt realizate cu ajutorul robotilor, oferindu-le pacientilor mai mult confort, iar medicilor precizie milimetrica.

Daca medicina chirurgicala a evoluat semnificativ cu ajutorul tehnologiei, nici stomatologia nu a batut pasul pe loc. O revolutie in acest sens a reprezentat-o introducerea tehnologiei CAD/CAM (Computer-Aided Design / Computer-Aided Manufacturing), care a schimbat total modul in care sunt create aparatele si implanturile dentare personalizate.

Oricine a avut nevoie de o coroana dentara, o punte sau orice alt tip de restaurare protetica poate confirma ca procesul traditional nu este doar consumator de timp, ci si inconfortabil si mai putin precis. Mulajele pentru amprenta dentara sau asteptarea indelungata pana la primirea au fost inlocuite, cu succes, de experiente mult mai confortabile, gratie tehnologiei CAD/CAM.

Ce reprezinta tehnologia CAD/CAM?

Termenii “CAD” si “CAM” reprezinta acronime pentru “Computer-Aided Design” (Proiectare Asistata de Calculator) si “Computer-Aided Manufacturing” (Fabricare Asistata de Calculator). In esenta, aceste tehnologii se refera la folosirea computerelor pentru proiectarea si productia produselor in diverse industrii.

CAD (Computer-Aided Design) face referire la utilizarea software-urilor pentru a crea, modifica, analiza sau optimiza un anumit tip de design. Astfel, CAD le permite inginerilor sa elaboreze prototipuri digitale ale unui produs sau componenta, care pot fi testate si optimizate intr-un mediu virtual.

Odata ce un produs este proiectat prin CAD, software-ul CAM preia aceste proiectari si creeaza instructiuni detaliate pentru masinile de productie efectiva a componentelor sau a produsului finit.

Evolutia CAD

Primele sisteme CAD au fost dezvoltate in anii ’60, cu ajutorul companiilor AutoCAD si IBM in frunte. In 1960, acestea erau sisteme 2D, limitate la desenul tehnic si fara capacitatea de a crea modele tridimensionale.

Intre 1970-1980, progresele hardware si software au creat premisele dezvoltarii primelor sisteme CAD 3D. In aceeasi perioada s-au lansat si sistemele CAD parametrice, care le permit utilizatorilor sa introduca relatii si limite matematice in proiectele lor.

Evolutia CAM

Primele sisteme CAM au fost introduse in anii ’50 si erau folosite pentru a controla procesele de fabricatie prin intermediul instructiunilor de programare a masinilor. Conexiunea dintre CAD si CAM a inceput sa se consolideze in anii ’70, prin software-ul CATIA, dezvoltat de Dassault Systems pentru industria aerospatiala.

Cum functioneaza tehnologia CAD/CAM in ortodontie?

Primul pas in procesul CAD/CAM este obtinerea unei imagini detaliate a cavitatii orale a pacientului. In loc sa foloseasca paste traditionale pentru a obtine amprente, medicii dentisti folosesc acum scannere intraorale, care creeaza o imagine tridimensionala a gurii pacientului. Imaginea este apoi trimisa unui computer, unde software-ul CAD ii permite medicului dentist sa proiecteze digital tipul de aparat dentar invizibil sau metalic necesar.

Odata ce designul este finalizat, acesta se transmite dispozitivului de frezare CAM, pentru a sculpta aparatul sau implantul dentar dintr-un bloc solid de material ceramic. In functie de complexitatea si detaliile designului, procesul poate dura de la cateva minute pana la cateva ore.

De ce dentistii prefera tehnologia CAD/CAM?

Fiecare cavitate orala este unica, aparatele dentare trebuie sa fie adaptate perfect fiecarui pacient. Prin tehnologia CAD/CAM, ortodontii pot crea aparate dentare cu o precizie uimitoare, care se potrivesc perfect cu muscatura pacientului. Un alt beneficiu pentru pacient este legat de eficienta si rapiditatea tratamentului. Astfel, pacientii nu mai sunt nevoiti sa astepte saptamani pentru a primi aparatul dentar.


Posted in Uncategorized