Consecintele amanarii tratamentului ortodontic la copii

Orice parinte isi doreste ca dantura copilului sa fie sanatoasa si estetica. Nu de putine ori, in jurul varstei de 3 ani, atunci cand copilul este cooperant, parintii opteaza pentru o consultatie de profilaxie ortodontica, unde medicul specialist va analiza cu atentie cavitatea orala si va sugera daca purtarea aparatului dentar este o prioritate sau nu.

Ortodontia este un subdomeniu al stomatologiei, care se ocupa cu diagnosticarea, prevenirea si tratamentul neconformitatilor dentare si faciale, cunoscute adesea sub numele de malocluzii dentare. In cazul copiilor, tratamentul ortodontic precoce poate fi de o importanta cruciala, mai ales ca problemele de malocluzie tratate timpuriu il ajuta sa se bucure de dinti puternici si sanatosi in viata de adult.

Amanarea consultatiei si a tratamentului ortodontic in copilarie atrage cu sine consecinte semnificative pe termen lung, care depasesc frontierele stomatologiei si ajung sa interfereze cu starea psihica (stima de sine scazuta, anxietate sociala) si chiar cu sanatatea digestiva (imposibilitatea de a mesteca alimentele corect poate atrage gastrita, ulcere, reflux gastro-esofagian si lista poate continua).

Problemele ortodontice la copii – cum se identifica?

Parintii se pot confrunta cu o sarcina extrem de dificila in incercarea de identifica problemele de ortodontie cu care se confrunta copilul, tocmai din acest motiv importanta unei consultatii in cabinetul stomatologic este si mai importanta.

In cazul parintilor care nu detin suficiente informatii, unele semne si simptome pot fi subtile sau pot parea normale in cursul dezvoltarii dentare. Insa, atunci cand copilul se confrunta cu situatiile descrise mai jos evaluarea ortodontica devine un imperativ:

  • Dinti inghesuiti – atunci cand dintii copilului par inghesuiti, decalati sau exista spatii largi intre ei, acesta ar putea fi semnul unei probleme ortodontice;
  • Probleme masticatorii si de pronuntie: pot ndica o problema cu alinierea dintilor sau cu dezvoltarea maxilarului;
  • Respiratie pe gura: de cele mai multe ori, din cauza problemelor ortodontice, copiii respira in mod constant pe gura, in loc de nas;
  • Suptul degetului dupa varsta de 5 ani: acest obicei modifica forma maxilarului si poate cauza inghesuirea dintilor;
  • Eruptia dintilor de lapte: daca dintii de lapte cad prea devreme sau prea tarziu, acest lucru poate indica o problema ortodontica;
  • Obrajii muscati frecvent sau muscatura incorecta;
  • Aspect neobisnuit al fetei sau alinierea gresita a maxilarelor.

Consecintele amanarii tratamentului ortodontic la copii

Atunci cand copilul tau se confrunta cu una dintre problemele expuse mai sus, vizita la ortodont nu trebuie amanata! Chiar daca aceste semne par minore, ele pot indica probleme grave care ar putea necesita tratament pe termen lung daca sunt neglijate.

Sa discutam putin despre fiecare consecinta in parte:

Impactul asupra sanatatii orale

Cea mai evidenta consecinta a amanarii tratamentului ortodontic la copii se manifesta in sanatatea orala. Cu alte cuvinte, malocluziile netratate devin o sursa pentru carii dentare, parodontoza si chiar pierderea prematura a dintilor. In plus, apar si durerile dentare constante, apoi dificultati in masticatie si vorbire.

Problemele de nutritie

Alimentatia este esentiala pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor. Cu toate acestea, problemele ortodontice netratate corespunzator vor crea dificultati in mestecarea si inghitirea alimentelor, ba chiar evitarea anumitor tipuri, ceea ce poate genera deficiente nutritionale.

Efecte psihologice

Impactul amanarii tratamentului ortodontic nu se limiteaza doar la aspectele fizice. Aspectul fizic joaca un rol important in dezvoltarea stimei de sine, iar copiii cu probleme dentare pot deveni tinta glumelor celor din jur; odata cu stima de sine scazuta, in adolescenta pot aparea anxietatea si depresia.

Costurile financiare

Desi pretul tratamentului ortodontic cu aparat dentar pentru copii de la Smile Ambassador poate parea mare, ca parinte trebuie sa stii ca amanarea acestuia atrage in viitor costuri si mai mari, din cauza faptului ca vor fi necesare tratamente mai complexe.

Aparatele dentare pentru copii sunt o necesitate pentru a reduce aceste riscuri?

Cu siguranta, da! Aparatele dentare sunt o modalitate extrem de eficiente de a trata sau preveni problemele ortodontice la copii. Cu toate acestea, nu toti micutii au nevoie de aparate dentare – unele probleme pot fi rezolvate prin tratamente mai putin invazive sau pot fi monitorizate in timp atunci cand copilul este in crestere.

Decizia ca un copil sa poarte aparat dentar trebuie luata in urma unei evaluari complete de catre medicul ortodont, care va examina starea actuala a dintilor si maxilarelor copilului, va evalua potentialele probleme si va recomanda cel mai potrivit plan de tratament.


Posted in Aparat dentar