Luxatia dentara reprezinta o problema destul de des intalnita, insa de cele mai multe ori este trecuta cu vederea de catre pacientii. Asa cum ii spune si numele, luxatia dentara face referire la deplasarea unui dinte din pozitia sa normala din alveola, fapt ce cauzeaza disconfort, durere persistenta si chiar posibile complicatii (daca nu se trateaza eficient).
De-a lungul timpului, cercetatorii si medicii stomatologi au dezvoltat o serie de tehnici avansate pentru a diagnostica si trata luxatia dentara, facilitand o abordare mai eficienta si minim invaziva pentru pacient, si asa speriati chiar si de simpla vizita in clinica dentara.
Evolutia tehnologica, dar si supraspecializarea medicilor dentisti, au dus la crearea de noi solutii de tratament in cazul luxatiei dentare, mult mai confortabile pentru pacienti, dar si sigure pentru obtinerea celor mai bune rezultate.
Imagistica dentara si diagnosticul luxatiei dentare
Inainte de a stabili planul de tratament este esentiala diagnosticarea corecta a luxatiei dentare. Un rol deosebit de important in acest proces il are Imagistica dentara, in special radiografiile panoramice si tomografia computerizata cu fascicul conic (CBCT) – cu ajutorul acestora se poate identifica dislocarea dentara, precum si eventualele leziuni asociate.
In mod special, CBCT este o metoda imagistica intens folosita in aceste cazuri medicale, dat fiind faptul ca ofera o imagine tridimensionala detaliata a structurilor osoase si dentare, permitand medicilor stomatologi sa evalueze cu precizie extinderea luxatiei si sa stabileasca cel mai potrivit plan de tratament.
Planul de tratament – modalitati inovatoare, fara riscul complicatiilor
In mod evident, fiecare pacient este unic, iar din acest motiv, ca orice alt tratament, si luxatia dentara are nevoie de un plan personalizat. In principiu, planul de tratament in cazul luxatiei dentare include:
Repozitionarea manuala si stabilizarea dentara
Repozitionarea manuala a dintelui luxat reprezinta o etapa esentiala in tratamentul luxatiei dentare. Aceasta implica manevrarea delicata a dintelui de catre medicul specialist, cu scopul de a-l realinia in alveola. Odata ce dintelui i s-a redat pozitia corecta, acesta trebuie stabilizat printr-o tehnica numita ,”splintare” – aplicarea unui dispozitiv de fixare, cum ar fi o banda de fibra de sticla sau o sarma flexibila, care se ataseaza de dinti, pentru a mentine dintelui in pozitie pana la vindecarea completa.
Varianta ortodontica are succes?
Tratamentul ortodontic al luxatiei dentare reprezinta o abordare specializata care implica utilizarea unor dispozitive ortodontice pentru a corecta pozitia dintelui deplasat si a restabili functia si estetica dento-faciala. Acest tip de tratament este adesea necesar in cazurile in care luxatia dentara nu poate fi rezolvata prin metode conventionale, cum ar fi repozitionarea manuala sau in cazul in care luxatia a dus la o ocluzie inadecvata.
Odata ce dintele a fost stabilizat si starea generala de sanatate a pacientului a fost evaluata, se poate incepe tratamentul ortodontic. Dispozitivele ortodontice, cum ar fi aparatele dentare fixe (in special aparat dentar metalic), mobile si aliniatorii transparenti, pot fi utilizate pentru a corecta pozitia dintelui luxat si a restabili ocluzia adecvata. Durata tratamentului ortodontic depinde de severitatea luxatiei dentare si de varsta pacientului; de regula, variaza intre cateva luni si cativa ani.
Laserterapia in tratamentul luxatiei dentare
Laserterapia a devenit un instrument eficient in tratamentul luxatiei dentare datorita efectelor sale antiinflamatorii, analgezice si biostimulante. Laserul de joasa intensitate aplicat in zona afectata poate reduce durerea si inflamatia, facilitand vindecarea tesuturilor. De asemenea, acest aparat stimuleaza si colagenul si regenerarea vaselor de sange, ceea ce contribuie la o recuperare mai rapida.
Terapia cu plasma bogata in plachete (PRP)
Terapia cu plasma bogata in plachete (PRP) este o alta inovatie care si-a demonstrat rezultatele promitatoare in tratamentul luxatiei dentare. Procesul implica extragerea unei cantitati mici de sange de la pacient, centrifugarea acestuia (pentru a separa plachetele) si injectarea plasmei in zona afectata. Plachetele, bogate in factori de crestere, ajuta la accelerarea vindecarii tesuturilor si la reducerea inflamatiei, oferind o vindecare mai rapida si mai eficienta a tesuturilor afectate.