Ce impact au joaca si sporturile in accidentele dentare la copii si adolescenti?

Ca parinti, ca ne place sau nu, traumatismele dentare reprezinta o problema comuna in randul copiilor si adolescentilor; mai mult sau mai putin dureroase sau complexe, acestea afecteaza in mod semnificativ calitatea vietii acestora, mai ales daca problema nu a fost investigata de un medic dentist. 

E drept, copii fiind, cei mici nu prea dau importanta sigurantei si prefera sa se angreneze in diverse jocuri si chiar sporturi, care sa le stavileasca energia. Ei bine, tocmai o mare parte din aceste leziuni dentare apar in contextul jocurilor si activitatilor sportive, motiv pentru care este esentiala cresterea gradului de constientizare si informare cu privire la prevenirea si tratarea acestor accidente. 

Pana la urma, copiii nu sunt pacientii cei mai cooperanti ai medicilor stomatologi, iar din acest motiv prefera sa ascunda eventualele dureri de teama sa nu ajunga in scaunul dentistului. Chiar si asa, dincolo de preventia situatiilor cu risc de accidentari si traumatisme, la fel de importanta este si vizita la specialistul dentar atunci cand imposibilul deja s-a produs.

Din grija pentru sanatatea micutilor pacienti, dar si pentru linistea parintilor, specialistii clinicii Smile Ambassador au facut o lista cu cele mai frecvente tipuri de traumatisme dentare asociate cu jocurile si sporturile, dar si modalitati de preventie si tratare ale acestora.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de traumatisme dentare in sport?

Exista mai multe tipuri de traumatisme dentare care pot aparea in urma practicarii sporturilor si a jocurilor, insa cele mai frecvente sunt expuse mai jos:

  • Fracturi ale coroanei dentare: o parte din dinte se rupe sau se crapa, expunand pulpa dentara; de aici, durere si inflamatie.
  • Luxatii dentare: sunt caracterizate prin deplasarea partiala sau completa a unui dinte din alveola sa; sunt frecvent asociate cu durere si inflamatie a tesuturilor inconjuratoare.
  • Avulsia dentara: smulgerea completa a unui dinte din cavitatea orala; face parte din categoria urgentelor dentare ce necesita interventie imediata.
  • Fracturi ale oaselor maxilare: apar ca rezultat al unui impact direct asupra maxilarelor; afecteaza semnificativ functia masticatorie si estetica faciala.

Factori de risc in traumatismele dentare la copiii si adolescentii ce practica diverse sporturi

Factorii de risc pentru traumatismele dentare in sport includ varsta (copiii si adolescentii sunt mai predispusi la accidente), sexul (baietii sunt, de obicei, mai expusi la leziuni decat fetele), tipul de sport si nivelul de pregatire. 

Un pas important in prevenirea acestor accidente este educatia copiilor cu privire la riscurile asociate cu practicarea sporturilor sau a diverselor jocuri. Indubitabil, fiecare copil ce practica un sport trebuie sa poarte echipament de protectie (castile, mastile faciale si protezele dentare), cu scopul de a reduce riscul de leziuni dentare in timpul acestora. 

Cum se acorda primul ajutor in caz de traumatism dentar?

In cazul oricarui traumatism, in special al celui dentar, actiunea rapida face diferenta intre salvarea si pierderea unui dinte. In aceasta situatie, primul ajutor consta in:

  • Evaluarea situatiei si solicitarea ajutorului medical: dupa ce se evalueaza gravitatea leziunii este important sa se apeleze la un specialist cat mai repede posibil.
  • Controlul sangerarii si reducerea inflamatiei: aici sunt incluse aplicarea compreselor reci pe zona afectata pentru a stopa sangerarea si a diminua durerea si inflamatia.
  • Manipularea corecta a dintilor avulsati: daca un dinte a fost smuls complet acesta trebuie manipulat cu grija si pastrat intr-un mediu umed (de exemplu, intr-un pahar cu lapte sau solutie salina) pana la prezentarea la medicul stomatolog.

Tratamentul si reabilitarea in urma traumatismelor dentare

Tratamentul depinde de tipul si gravitatea leziunii. In anumite cazuri poate fi necesara o interventie chirurgicala, in timp ce in altele, terapia ortodontica (cu aparat dentar invizibil sau metalic), endodontica sau restaurativa sunt suficiente. 

De asemenea, in ceea ce priveste reabilitarea in urma unui astfel de traumatism dentar se poate merge si pe partea de consiliere psihologica, pentru a ajuta copilul sau adolescentul sa depaseasca frica sau anxietatea asociate cu accidentul survenit. In mod evident nu putem omite rolul crucial pe care parintii si profesionistii din domeniul sanatatii dentare il au in prevenirea si gestionarea traumatismelor dentare in randul copiilor si adolescentilor.


Posted in Aparat dentar