Din pacate, printre parinti exista mitul conform caruia ingrijirea dentara la copii nu trebuie efectuata cu rigurozitate, mai ales ca ca dintii de lapte vor cadea oricum pentru a face loc definitivilor.
Dragi parinti, nu mai plecati urechea la ce spun alte persoane, ci aduceti copilul la medicul pedodont in vederea unei consultatii amanuntite. Ingrijirea adecvata a dentitiei primare este importanta in prevenirea unor viitoare probleme de sanatate serioase, dar reprezinta si baza unei sanatati orale de lunga durata.
In cazul copiilor, specialistul care se ocupa de sanatatea dentara a acestora poarta numele de pedodont. Pedodontul, cunoscut si sub numele de medic stomatolog pentru copii sau dentist pediatric, este un specialist care se concentreaza pe ingrijirea orala a copiilor de la nastere pana la adolescenta.
Aditional studiior de baza din domeniul stomatologiei, pedodontul are si o pregatire extinsa si specializata in lucrul cu tinerii pacienti. Acestia isi dedica intreaga cariera intelegerii si abordarii problemelor dentare specifice acestei grupe de varsta.
Ce probleme sunt in aria de interes a pedodontului?
Pedodontii pot aborda o gama larga de probleme de sanatate orala la copii – eruptia dintilor, cariile dentare, probleme de aliniere si multe altele. Mai mult, acesti specialisti au un training destinat colaborarii cu copiii cu nevoi speciale, fiind pregatit sa ofere orice tip de ingrijire orala.
Dincolo de capacitatea lor de a trata diverse probleme dentare, pedodontii sunt specialisti in relatia cu copiii, stiu sa comunice cu acestia intr-un mod care sa le reduca anxietatea si sa ii faca sa se simta confortabil.
In egala masura, pedodontii isi folosesc cunostintele pentru a-i invata pe copii despre importanta igienei orale si a sanatatii dentare in general. Ii invata pe cei mici cum se realizeaza periajul dentar corect si le explica ce inseamna sa ai grija de dintii tai.
De ce este importanta vizita la pedodont?
Cand vine vorba de sanatatea orala a copilului tau, vizita la pedodont trebuie sa fie o prioritate! Prima consultatie ar trebui sa aiba loc in jurul varstei de un an sau in primele sase luni de la aparitia primului dintisor. Desi poate parea prematur pentru unii parinti, consultatia la pedodont este esentiala pentru dezvoltarea dentara propice.
Pedodontul ii poate ajuta pe copii sa dezvolte obiceiuri sanatoase de ingrijire orala de la o varsta frageda, sa identifice si sa trateze problemele dentare timpurii (in special anomaliile dentare, care necesita un tratament cu aparat dentar pentru copii). In plus, vizitele regulate cabinetul stomatologic ii ajuta pe copii sa scape de frica de dentist.
Copilului tau (încă) ii este teama de dentist?
Frica de dentist este un fenomen frecvent intalnit, mai ales in randul copiilor, dar nici adultii nu au scapat de aceasta temere. Totusi, pedodontii Smile Ambassador depun eforturi in a-i convinge pe copiii de toate varstele ca vizitele la dentist sunt o necesitate, iar medicul le poate deveni prieten de nadejde.
Iata cateva recomandari utile pentru parinti:
- Incepeti vizitele la dentist de la varste fragede – astfel, copilul va avea timp sa se obisnuiasca cu mediul cabinetului stomatologic;
- Pregatiti copilul inaintea vizitei la cabinet – vorbiti despre ce se va intampla in cadrul consultatiei, cautati impreuna carti sau videoclipuri despre experienta copiilor la dentist;
- Alegeti un pedodont: sunt instruiti in lucrul cu copiii si in crearea unui mediu confortabil pentru ei; in plus, cabinetul are pe pereti decoratiuni vesele, iar atmosfera este primitoare;
- Jocuri de rol – in care sa va faceti unul altuia “controlul dentar”, astfel incat copilul sa se obisnuiasca cu ideea de a sta cu gura deschisa, de a avea dintii curatati etc.
- Evitati cuvintele care cauzeaza frica – “durere”, “injectie”, sau “freza” etc.;
- Recompensati curajul – nu trebuie neaparat sa fie o recompensa materiala – laudele, imbratisarile sau timpul petrecut impreuna sunt la fel de valoroase.