Tratamentul prin implant dentar este cea mai noua si inovativa modalitate de restaurare dentara si se numara printre cele mai sigure proceduri stomatologice. De regula, se opteaza pentru implantul dentar in situatia in care pacientul sufera de lipsa unuia sau a mai multor dinti, fapt care cauzeaza probleme functionale si stima de sine scazuta.
Implantul dentar este un inlocuitor artificial al unei radacini dentare, putand fi folosit cu succes pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa, din diverse motive. Aceasta procedura poate fi urmata de mai toti pacientii, cata vreme starea de sanatate generala o permite.
De ce este important sa inlocuiesti dintii lipsa?
Indiferent ca discutam despre unul sau mai multi dinti lipsa, este foarte importanta inlocuirea acestora. Desi la o prima vedere nu poate parea nimic grav, lipsa dintilor poate afecta pacientul pe termen lung, din mai multe puncte de vedere: lipsa unui dinte conduce la imbolnavirea dintilor din jur, la pierderea osului sau chiar imbolnavirea articulatiilor mandibulare. Lasate netratate, aceste probleme conduc la pierderea mai multor dinti si, implicit, la tratamente stomatologice complexe si mult mai scumpe.
Cele mai comune cazuri in care se opteaza pentru implantul dentar
Restaurarea prin implant in cazul edentatiei unui singur dinte
In cazul in care pacientul sufera de lipsa unui singur dinte, iar spatiul o permite, se poate opta pentru inserarea unui implant dentar Bucuresti cu restaurare pe coroana. In acest caz, restaurarea nu va afecta dintii invecinati; o alta modalitate este reprezentata de puntea dentara, prin care dintii vecini vor deveni sprijin pentru coroana; dezavantajul este ca dintii vecini trebuie slefuiti, iar de la caz la caz se poate merge chiar pana la demineralizarea acestora.
Restaurarea prin implant in cazul edentatiei extinse
In cazul in care pacientul se confrunta cu lipsa mai multor dinti, o buna metoda este realizarea unei punti pe implanturi. Spre exemplu, daca lipsesc 3 dinti apropiati se poate merge pe inserarea a doua implanturi si realizarea unei coroane intre ele.
Restaurarea prin implant in cazul edentatiei totale
In cazul in care pacientul sufera de lipsa tuturor dintilor se poate opta pentru inserarea unui numar variabil de implanturi, dupa care sa se realizeze o proteza fixa sau una detasabila. Acest tratament este mult superior fata de protezele totale clasice, sprijinul, stabilitatea si mentinerea fiind mult mai ridicate.
Miniimplanturi in tratamentele ortodontice
Implanturile dentare mai pot fi folosite si in cazul pacientilor care au nevoie de un tratament ortodontic drept modalitate de ancorare suplimentara, in vederea miscarii dintilor catre pozitia fireasca. Implanturile folosite in acest caz au dimensiuni mult mai mici si nu se integreaza complet, motiv pentru care sunt mai usor de indepartat la finalul tratamentului.
Implanturi pentru atrofia osoasa severa
In cazul pacientilor care sufera de atrofie osoasa severa se pot folosi implanturi speciale, precum cele zigomatice sau subperiostale.
Implanturile subperiostale se folosesc de un schelet din titan 100% biocompatibil, realizat prin tehnologie laser, care acopera osul maxilar sau mandibular, cu scopul de a oferi suport si precizie pentru lucrarea fixa. Scheletul din titan se introduce direct sub tesutul gingival, cu ajutorul unor microsuruburi speciale, ancorate in os.
Implanturile zigomatice sunt mai lungi si se insereaza in maxilar, strabatand sinusurile; varful lor se ancoreaza direct in osul pometelui. Inaltimea variaza intre 35 si 55 de milimetri, deci sunt de 3-4 ori mai lungi decat implanturile traditionale.