Care sunt diferentele dintre un aparat dentar metalic de calitate si unul prea ieftin?

Malocluziile dentare, dintii strambi sau inghesuiti sunt doar cateva dintre motivele pentru care vizita la specialistul in ortodontie ar trebui sa devina o prioritate. In ultima perioada, romanii au devenit tot mai interesati de metodele cele mai eficiente pentru a se bucura de un zambet estetic si sanatos, iar multi dintre ei iau in calcul inclusiv purtarea unui aparat dentar.

Aparatele dentare, in special cele metalice (traditionale), reprezinta cele mai bune metode prin care un pacient isi poate corecta problemele dentare, de la simple cazuri, pana la aliniamente severe ale maxilarului. Spre deosebire de alte tipuri de aparate dentare (in special cele invizibile), aparatul dentar metalic reprezinta o solutie ortodontica mult mai accesibila pentru majoritatea pacientilor. In plus, este singurul in masura sa corecteze probleme ortodontice complexe in mod eficient.

Totusi, un pret prea mic al aparatului dentar metalic ar trebui sa ii puna pe ganduri pe pacienti. In mod normal, pretul pentru o astfel de optiune de tratament se incadreaza in aproximativ 1000 de euro; variantele mai ieftine decat atat sugereaza o calitate inferioara a materialelor, dar si rezultate intarziate.

Calitate versus cost – criteriile dupa care pacientii ar trebui sa se ghideze in alegerea aparatului dentar metalic

Un aparat dentar metalic de calitate este, in general, fabricat din otel inoxidabil sau aliaje de titan. Aceste materiale sunt durabile, rezistente la coroziune si la presiunea si uzura constanta pe care un tratament ortodontic o presupune. La polul opus, aparatele dentare metalice mai ieftine nu doar ca sunt create din materialele indoielnice, dar le pot provoca iritatii pacientilor sau pot destul de inconfortabile.

Un alt aspect cheie este tehnologia utilizata in fabricarea aparatului dentar. In timp ce aparatele dentare metalice de calitate superioara sunt proiectate si fabricate folosind tehnologii avansate, cele mai ieftine pot fi realizate cu tehnologii invechite sau rudimentare.

Aparatele dentare metalice de calitate superioara sunt proiectate sa fie mai confortabile si mai eficiente. Designul lor ergonomic si tehnologia inovatoare, cum ar fi sarmele cu memorie termica, permit o aliniere mai precisa si mai rapida a dintilor. In plus, acestea pot fi dotate cu tehnologie de autocentrare care ajuta la reducerea frecarii si la imbunatatirea confortului pacientului.

Aparatele dentare de calitate sunt personalizate, adica sunt create conform nevoilor fiecarui pacient, tinand cont de nevoile specifice de tratament. Personalizarea este elementul cheie prin care se pot obtine rezultate mai bune in timp scurt. Acestea sunt proiectate pentru a asigura o distributie egala a fortei, ceea ce duce la o miscare mai eficienta si mai confortabila a dintilor.

Cum ne dam seama ca aparatul dentar metalic este de slaba calitate?

Atunci cand pacientilor li se ofera alternativa de aparat dentar metalic ar fi bine sa acorde mai multa importanta asupra caracteristicilor modelului ales: 

  • Materialul: daca materialul folosit in constructie pare ieftin, se pateaza usor sau se deterioreaza rapid, acesta poate fi un semn ca aparatul nu este de de buna calitate;
  • Confortul: un aparat dentar de calitate inferioara poate fi incomod sau poate provoca iritatii ale mucoasei bucale;
  • Intretinerea: daca aparatul dentar necesita prea multe reglaje sau se strica usor, clar este un semn ca este de calitate inferioara;
  • Rezultatele tratamentului: daca progresul tratamentului este lent sau ca rezultatele nu sunt cele asteptate, acesta ar putea fi un semn ca aparatul dentar nu functioneaza corect;
  • Pretul: un pret prea mai mic este extrem de atractiv, dar in egala masura acesta poate fi si un semn al calitatii inferioare;

Reputatia producatorului: in final, reputatia producatorului de aparate dentare poate fi un bun indicator al calitatii; ideal ar fi ca fiecare pacient sa se documenteze si sa aleaga  producatori cu recenzii bune si o istorie indelungata in productia de aparate dentare metalice.


Posted in Aparat dentar