Cand ai nevoie de un aparat dentar si cat costa un astfel de tratament?

O dantura estetica, functionala si sanatoasa este visul oricarei persoane. Daca ai dintii usor ingalbeniti solutia este simpla – albirea dentara in cabinet sau acasa, cu ajutorul unor gutiere, insa ce este de facut atunci cand dintii sunt strambi sau ingramaditi? In acest caz, cea mai buna solutie este un tratament cu aparat dentar.

Multe persoane cred ca aparatul dentar este potrivit doar in cazul copiilor. Acesta este un mit. Si adultii pot urma un tratament ortodontic, cata vreme gingiile sunt sanatoase si cariile au fost tratate in prealabil. Dincolo de estetica, aparatul dentar se dovedeste util si pentru imbunatatirea vorbirii si a masticatiei.

Cand este recomandat aparatul dentar?

Persoana cea mai in masura sa stabileasca daca este necesar un aparat dentar sau nu este medicul ortodont. In urma unei consultatii si a unei radiografii panoramice, acesta va pune un diagnostic si va schita planul de tratament. 

Aparatul dentar de dovedeste a fi util in urmatoarele situatii:

  • Dintii sunt strambi sau inghesuiti;
  • Pacientul sufera de halena – respiratie urat mirositoare: aceasta este cauzata, in mare parte, de faptul ca pozitia incorecta a dintilor nu permite o igiena orala corespunzatoare;
  • Dintii au crescut incorect – in cazul copiilor;
  • Muscatura este incorecta;
  • Apare durerea mandibulara – cel mai adesea este cauzata de maxilarul aliniat gresit;
  • La mestecarea alimentelor se simte durere sau disconfort.

Alegerea aparatului dentar

Medicul ortodont va stabili tipul de aparat dentar necesar pacientului. In anumite cazuri, va fi necesara chiar extractia dentara, in special a molarilor de minte, pentru a face loc aparatului dentar.

Cele mai comune tipuri de aparate dentare sunt cele ceramice sau din safir, dar in cazul persoanelor tinere, la mare cautare este si aparat dentar metalic, al carui bracketi pot fi colorati. In cazul in care nu doresti ca cei din jur sa stie ca urmezi un tratament ortodontic poti opta pentru aparatele dentare moderne, cum sunt Invisalign, Spark, Win sau Incognito.

Care este perioada de tratament?

In functie de afectiunea dentara, purtarea unui aparat dentar poate dura de la 6 luni pana la 3 ani. Si evolutia pacientului dicteaza perioada tratamentului. Totodata, durata mai este data si de sanatatea gingiilor pacientului, precum si de masa osoasa.

De ce sa urmezi un tratament cu aparat dentar?

Vom enumera principalele 4:

  • Sanatate orala imbunatatita – din cauza ingramadirilor dentare periajul nu este corespunzator, pentru ca perii periutei de dinti si ata dentara nu patrund suficient in spatiile interdentare;
  • Vorbire imbunatatita – aparatul dentar aliniaza dintii si conduc la o muscatura corecta. Astfel, si pronuntia este mult imbunatatita;
  • Muscatura corecta;
  • Mai putine dureri dentare – mai ales la inghitire si masticatie.

Cat costa un aparat dentar?

Cei mai multi pacienti nu vor un tratament cu aparat dentar pentru ca ei considera ca pretul este piperat. In cele mai multe dintre cazuri, pretul este stabilit in functie de rezultatul radiografiei panoramice si al consultatiei, dupa care sunt expuse toate tipurile de aparate dentare si beneficiile lor, pentru ca mai apoi pacientul sa fie cel care ia decizia finala.


Posted in Aparat dentar