Aparatul dentar fix: tipuri, avantaje si la ce sa te astepti in timpul purtarii!

Stiai ca aparatele dentare nu au aparut recent? Primele incercari de indreptare a danturii sunt mentionate inca din Antichitate, iar primele tratamente ortodontice mai evoluate au aparut in secolul al 18-lea, in Franta. Bineinteles ca metodele de indreptate a dintilor au evoluat foarte mult de atunci, iar astazi, poti obtine o dantura frumoase si sanatoasa cu un minim de efort si de durere. 

 

Dintre toate tipurile de metode de indreptare a danturii, aparatul fix reprezinta cea mai eficienta si populara solutie, cu rezultate stabile pe termen lung. Nu trebuie sa iti fie teama de purtarea acestuia, nici din punct de vedere estetic, dar nici in ceea ce priveste durerea. 

 

Aparatul dentar fix poate corecta atat pozitia dintilor, aducandu-i la acelasi nivel, dar si malocluzia (o muscatura incorecta va provoca probleme grave in timp). Aparatul dentar fix, fata de un aparat dentar mobil (ex Invisalign) ofera mai mult control asupra corectarii danturii si rezultate mai eficiente si rapide. Daca iti este teama de aspectul fizic, poti opta chiar si pentru aparate dentare de tip safir, care nici nu se observa. 

 

1. Cum functioneaza un aparat dentar fix? 

Aparatul dentar fix exercita presiune asupra dintilor, prin impingere sau tragere, astfel incat acestia sa ajunga intr-o pozitie corecta din punct de vedere anatomic. Montarea unui aparat dentar nu este complicata, desi ar putea parea la prima vedere. Bracketii sunt fixati pe fiecare dinte si sunt conectati intre ei de un arc si de o sarma subtire. La un anumit interval de timp, medicul ortodont ajusteaza aparatul dentar (de regula lunar) in functie de modul cum evolueaza dantura, astfel incat rezultatele sa fie cele asteptate. Pentru a spori efectul aparatului, mai ales in cazul unor dinti deplasati mai in fata, se pot utiliza elastice speciale, care cresc efectul de tragere si ajuta la alinierea mai rapida a dintelui. 

 

2. Care sunt avantajele unui aparat dentar fix? 

In primul rand, asa cum am mentionat deja, un aparat dentar fix este mult mai eficient decat unul mobil, care se poate scoate. Acesta actioneaza 24/24 de ore, fara incetare, pana cand vine momentul indepartarii lui. 

 

Un alt avantaj este faptul ca se regleaza foarte usor si astfel se poate corecta dantura pe masura ce trece timpul, schimband pozitia fiecarui dinte de pe arcada. 

In plus, nu va mai trebui sa duci grija aparatului, deoarece este tot timpul atasat si nu va cadea sau nu il vei pierde. 

Trebuie sa mentionam si aspectele financiare: un aparat dentar fix este mult mai ieftin decat unul mobil de tip Invisalign sau Spark (uneori chiar si de cateva ori mai ieftin, in functie de fiecare clinica si de tipul de aparat ales).

 

3. Cate tipuri de aparate dentare fixe exista? 

Cand te gandesti la un aparat fix, probabil iti vine in minte imaginea unui aparat metalic, insa trebuie sa stii ca nu este singurul tip. Astfel, poti alege dintre: 

  • aparat dentar fix metalic: cel mai popular datorita rezultatelor, insa cel mai vizibil
  • aparat dentar fix ceramic: este la fel de eficient ca si aparatul metalic, insa trebuie sa ai mare grija la alimentatie, deoarece se pateaza foarte usor 
  • aparat dentar fix safir: este cel mai putin vizibil, dar are dezavantajul de a se deteriora destul de des si are si un pret ridicat
  • aparat dentar incognito: se monteaza pe partea din spate a dintilor si este cel mai comod dintre toate, avand in vedere ca nu impiedica activitatile zilnice si nu este vizibil. 

 

4. La ce sa te astepti in timpul purtarii aparatului?

Montarea unui aparat dentar nu doare atat de rau pe cat ai auzit: foarte mult conteaza sensibilitatea fiecarei persoane, insa trebuie sa stii ca dupa numai o saptamana, te vei obisnui cu senzatia. In cazul in care apar dureri, medicul iti poate prescrie un analgezic simplu. 

De asemenea, pot aparea si iritatii ale obrajilor si buzelor, pana cand te vei obisnui cu aparatul (de regula maxim doua saptamani). Un truc pentru prevenirea acestei situatii este aplicarea de ceara special conceputa pentru aparatele dentare. 

Cele mai importante schimbari le vei observa in ceea ce priveste igiena: trebuie sa te speli pe dinti dupa fiecare masa si sa folosesti periute special concepute pentru aparat. Nu iti face griji, te vei obisnui foarte repede cu noua rutina! In plus, trebuie sa eviti alimentele lipicioase sau tari si sa nu musti direct, deoarece poti desprinde bracketii si astfel se va prelungi durata de tratament. 

Un alt aspect de mentionat este vizita periodica la medicul ortodont: aceasta se va stabili in functie de caracteristicile fiecarui pacient, insa de regula va trebui sa mergi lunar la control. 

 

5. Dupa terminarea tratamentului 

Indepartarea aparatului dentar nu inseamna ca s-a terminat si drumul spre un zambet sanatos. Pentru a mentine rezultatele, va fi nevoie sa porti un retainer care nu va permite dintilor sa migreze in pozitie initiala. La inceput, vei purta retainerul tot timpul, apoi pe parcursul noptii si in functie de evaluarea medicului, s-ar putea sa nu mai fie nevoie de acesta dupa cativa ani. Ti se va recomanda fie un retainer fix (o sarmulita ce se monteaza in spatele dintilor) fie unul mobil, de tipul gutierelor. 

Speram ca aceste informatii sa iti fie de ajutor, iar daca iti doresti mai multe detalii despre aparatul dentar fix, nu ezita sa ne contactezi! 


Posted in Aparat dentar