Aparatele dentare pentru copii – Lucruri importante pentru orice parinte

Fara doar si poate, aparatele dentare, in special cele destinate copiilor, inca suscita foarte mult interes printre parinti. Ca orice metoda stomatologica noua, inca sunt lucruri nestiute despre aparatele dentare pentru copii, dar si o serie de mituri carora parintii le acorda atentie si refuza, din start, un astfel de tratament pentru copilul lor.

Aparatele dentare sunt dispozitive ortodontice utilizate pentru a corecta pozitia dintilor si a maxilarelor, adesea folosite in tratamentul afectiunilor ortodontice, cum ar fi dintii inghesuiti sau cu spatii prea mari, muscatura incorecta sau alte probleme dentare care pot afecta functia sau estetica dintilor si a fetei. 

Gratie evolutiei tehnologice si a stomatologici, aparatele dentare sunt disponibile astazi intr-o varietate de forme si dimensiuni, putand fi folosite atat de copii, cat si de adulti. Aceste aparate ortodontice se regasesc confectionate din diferite materiale, cum ar fi metalul, ceramica, sau plasticul transparent. 

De ce sunt necesare aparatele dentare pentru copii?

Dezvoltarea danturii, respectiv a oaselor maxilare, este un proces complex, influentat de o varietate de factori, cum ar fi ereditatea, nutritia si obiceiurile de supt al degetului sau de folosire a suzetei. Uneori, din cauza acestor factori, dintii si maxilarele copiilor pot creste intr-un mod incorect, provocand probleme de sanatate, dar si de natura estetica. 

In acest caz, optiunile existente de aparat dentar pentru copii sunt o buna solutie, dat fiind ca sunt proiectate pentru a ajuta la corectarea acestor probleme, imbunatatind sanatatea dentara si contribuind la dezvoltarea armonioasa a maxilarelor si a fetei.

Totodata, aparatele pot ajuta si la imbunatatirea functiei dentare. De exemplu, o muscatura incorecta poate cauza dificultati la mestecarea si inghitirea alimentelor, dar si disconfort sau durere. Tratamentul cu aparat dentar poate ajuta la alinierea dintilor si a maxilarelor, reducand aceste simptome si imbunatatind calitatea vietii. Un zambet frumos si aliniat poate contribui si la o crestere a stimei de sine.

Tipuri de aparate dentare pentru copii si cum functioneaza fiecare

Exista mai multe tipuri de aparate dentare pentru copii, fiecare fiind conceput pentru a corecta anumite probleme ortodontice si a se potrivi cu nevoile si preferintele individuale ale pacientilor. Iata cateva dintre cele mai comune tipuri de aparate dentare pentru copii si modul in care functioneaza:

  • Aparate dentare metalice: acestea sunt cele mai comune tipuri de aparate dentare si sunt realizate din otel inoxidabil. Ele constau in bracketi (bucati metalice lipite pe dinti) si arcuri metalice, care aplica presiune asupra dintilor pentru a-i muta in pozitia corecta;
  • Aparate dentare ceramice: acesta este similar cu aparatul dentar metalic, cu diferenta ca bracketii sunt fabricati din ceramica, ceea ce ii face mai putin vizibili;
  • Aparate dentare de incognito: sunt dispozitive ortodontice personalizate, lipite pe interiorul dintilor, astfel incat sa nu fie vizibile din exterior;
  • Aparate dentare de tip Invisalign: sunt invizibile, fabricate dintr-un material plastic transparent, care se potrivesc perfect pe dinti. Fata de alte tipuri de aparate dentare, acestea sunt usor de indepartat pentru curatarea dintilor si pentru a manca;
  • Aparate dentare mobile: pot fi scoase atunci cand mananci sau te speli pe dinti. Sunt adesea utilizate pentru a corecta probleme mai usoare sau pentru a mentine pozitia corecta a dintilor dupa inlaturarea aparatelor dentare fixe.

Ce trebuie sa stie parintii inainte de a le pune aparat dentar copiilor?

Inainte de un astfel de tratament este important ca orice parinte sa discute cu ortodontul pentru a intelege planul de tratament si implicatiile acestuia in viata de zi cu zi. Printre cele mai importante informatii care trebuie discutate cu specialistul se numara:

Durata tratamentului

Tratamentul cu aparat dentar poate dura intre cateva luni si cativa ani, in functie de gravitatea afectiunii si de tipul de aparat dentar utilizat. In general, aparatele dentare fixe necesita un tratament mai lung decat aparatele dentare mobile.

Confortul

La inceput, micul pacient poate simti disconfort, pana se va obisnui cu noua senzatie. In timp, insa, aceste simptome se vor diminua. Este important sa discutati cu ortodontul despre orice probleme de disconfort sau durere pe care cel mic le intampina.

Ingrijirea dentara

O igiena dentara adecvata este esentiala in timpul tratamentului cu aparat dentar. Ca parinte, va trebui sa iti obisnuiesti copilul sa isi curete dintii si aparatul dentar dupa fiecare masa, pentru a preveni formarea placii bacteriene si a cariilor. De asemenea, trebuie sa evitate alimentele tari sau care se pot agata in el, cum ar fi bomboanele sau guma de mestecat.

Vizite regulate la ortodont

In timpul tratamentului cu aparat dentar, cel mic va trebui sa mearga in mod constant la ortodont, pentru ajustarea aparatului dentar si verificarea progresului tratamentului. Vizitele regulate sunt extrem de importante in succesul tratamentului.


Posted in Aparat dentar