Implanturile dentare au reusit imposibilul – acela de a schimba modul in care pacienti privesc restaurarea dentara, ca solutie eficienta si durabila la problemele de sanatate orala existente. Daca lipsa unuia sau a mai multor dinti era solutionata in trecut prin punti sau proteze dentare, metodele actuale ofera un aspect mult mai natural.
Insa, ca in cazul oricarei proceduri medicale, exista mai multe categorii de pacienti carora nu le este recomandat implantul dentar. Starea de sanatate si stilul de viata pot reduce semnificativ sansele de succes ale implantului sau chiar poate fi interzis.
Decizia de a urma un tratament cu implant dentar nu este deloc facila, ci are la baza o evaluare medicala detaliata, intelegerea clara a riscurilor asociate si o discutie sincera cu medicul specialist cu privire la istoricul medical si stilul de viata.
Ce pacienti se pot confrunta cu contraindicatii in legatura cu implantul dentar?
In primul rand, pacientii cu boli cronice sau sistem imunitar afectat
Un sistem imunitar puternic si sanatos este esential pentru succesul oricarei interventii chirurgicale, cu atat mai mult daca vorbim de implant dentar. Acesta joaca un rol major in combaterea infectiilor si vindecarea adecvata.
Pacientii care sufera de diabet scapat de sub control au un risc mai mare de dezvoltare a complicatiilor. Un nivel ridicat si instabil al glicemiei afecteaza negativ circulatia sangelui si poate impiedica procesul natural de vindecare al organismului. Astfel, pacientii cu diabet pot fi mai predispusi la infectii si chiar la esecul implantului dentar.
Si cei care se confrunta cu lupusul sau artrita reumatoida sunt incadrati in categoria de risc. Medicamentele pentru controlul afectiunilor au efecte secundare care ingreuneaza capacitatea organismului de a se vindeca si de a combate infectiile.
Pacientii cu HIV sau alte afectiuni care afecteaza sistemul imunitar sunt, de asemenea, in categoria de risc crescut de complicatii postoperatorii. In cazul lor, capacitatea de a lupta impotriva infectiilor este diminuata, ceea conduce la esecul implantului.
Pacientii fumatori sau care consuma alcool
Fumatul si consumul excesiv de alcool au un impact negativ asupra vindecarii si a integrarii implantului in os. Nicotina restrictioneaza fluxul de sange, ceea ce incetineste procesul de vindecare si creste riscul de infectie.
Persoane cu o sanatate osoasa problematica
Un alt aspect vital pentru succesul implanturilor dentare este calitatea si densitatea osoasa in zona unde va fi plasat implantul. Osul maxilar serveste drept suport structural pentru implant, iar absenta unei baze solide va duce la instabilitate si, in cele din urma, la esecul procedurii.
Daca pacientul se confrunta cu boala parodontala avansata, procedura de implantare se va complica semnificativ. In astfel de cazuri, riscul de esec este foarte ridicat. La aceasta se adauga anomaliile si tulburarile congenitale osoase, ce reduc semnificativ posibilitatea de a urma un astfel de tratament.
Varsta
Varsta nu este neaparat o bariera insurmontabila in calea implanturilor dentare, dar poate fi un factor care influenteaza succesul procedurii. In cazul tinerilor, un factor limitativ important este dezvoltarea osoasa completa – daca osul maxilarului nu s-a dezvoltat complet, exista un risc crescut ca implantul nu va fi integrat corespunzator, ceea ce ar putea duce la complicatii pe termen lung.
La polul opus, pacientii in varsta pot prezenta alte tipuri de riscuri, mai ales daca sunt afectati de boli cronice sau de alte afectiuni medicale care ar putea complica procedura chirurgicala sau perioada de recuperare.
Administrarea de medicamente
Administrarea medicamentelor pentru controlul diverselor afectiuni este foarte raspandita, dar multi pacienti omit efectele secundare sau interactiunile pe care le au cu implanturile dentare.
Anticoagulantele, prescrise pentru prevenirea cheagurilor de sange, pot crea probleme serioase in cazul interventiilor chirurgicale. Riscul de sangerare excesiva este crescut, ceea ce va ingreuna vindecarea si duce la complicatii. Inclusiv corticosteroizii, administrati pentru controlul inflamatiei, pot afecta abilitatea organismului de a vindeca zona in care este plasat un implant dentar.