5 argumente in favoarea purtarii unui aparat dentar in copilarie

Copilaria este cu siguranta cea mai frumoasa etapa din viata unei persoane, insa este si destul de dificila daca tinem cont de toate schimbarile fizice si psihice. Una dintre aceste schimbari este si cea legata de dantura: dintii de lapte cad pentru a lasa loc dintilor permanenti. Insa, in foarte multe din cazuri, dintii permanenti cresc stramb sau inghesuiti si este nevoie de ajutor din exterior pentru a-i indrepta si pentru a reda frumusetea si sanatatea zambetului. In continuare, iti prezentam cateva argumente in favoarea purtarii unui aparat dentar pentru copii

  • Este mai simplu de purtat 

Un copil nu este atat de deranjat de prezenta unui aparat, asa cum poate fi un adult spre exemplu. Programul din copilarie este destul de lejer, avand in vedere ca mai ales in clasele primare (cand apare necesitatea purtarii unui aparat) un elev petrece doar 4 ore la scoala, timp in care poate nu va fi nevoie sa isi curete aparatul dentar. In schimb, un adult va trebui sa aiba in permanenta un kit de curatare, iar situatia in care va trebui sa ia masa in oras se poate complica. 

  • Rezultate rapide

Dintii copiilor sunt mai maleabili, iar in cazul in care nu toti dintii permanenti sunt erupti, rezultatele se vor vedea de la saptamana la saptamana. Nu este necesara schimbarea completa a dintilor, deoarece aparatul va fi pe post de ghidaj pentru acestia, facandu-le loc sa erupa intr-un mod corect. Astfel, un copil va purta aparatul dentar mai putin decat un adult, iar rezultatele vor fi cu adevarat spectaculoase. 

  • Rezultat ce se mentine

Rezultatele obtinute in copilarie se vor mentine pe termen lung. Rareori se intampla ca dintii sa inceapa sa se deplaseze din nou si zambetul sa fie afectat. Motivul pentru care rezultatele din copilarie se mentin atat de bine este pentru ca dintii au fost aliniati din momentul in care erau maleabili si in cazul celor care nu erau erupti, pentru ca au crescut corect si nu a fost nevoie de mutarea lor in alveola. 

  • Evitarea anumitor probleme pe viitor 

Daca te gandeai ca un aspect nu tocmai placut al zambetului este singura problema corectata de aparatul dentar, mai gandeste-te. In primul rand, poate fi vorba despre muscatura incorecta (malocluzie) care poate fi prezenta si fara aspectul de dinti inghesuiti. Aceasta afecteaza masticatia, poate provoca dureri de cap frecvente si poate duce la afectarea dintilor din cauza ca se exercita presiune in mod incorect. Apoi, trebuie sa mentionam si faptul ca dintii inghesuiti nu permit curatarea corecta, ceea ce poate duce la acumularea placii bacteriene si in timp, poate chiar la parodontoza. Sa mai spunem si despre carii, mai ales cele interdentare, din cauza spatiului prea mic dintre dinti? Toate aceste probleme si nu numai, pot fi prevenite cu ajutorul unui aparat dentar. 

  • Confort psihic 

Nu in ultimul timp, trebuie sa mentionam si confortul psihic pe care il poate aduce un aparat dentar purtat in copilarie. Cu toate ca suntem in anul 2021, cand nimeni nu ar mai trebui sa judece pe ceilalti din cauza infatisarii, bullying-ul intre copii este din ce in ce mai prezent, si poate lasa rani adanci in subconstientul copilului. De aceea, daca este necesara purtarea unui aparat, copilul se va simti mult mai bine pe masura ce va vedea ca dintii se indreapta si cei din jur nu mai au motive sa ii atraga atentia asupra modului in care arata zambetul. 

Acestea au fost doar cinci dintre motivele pentru care merita ca aparatul dentar sa fie purtat in copilarie. Daca ai orice fel de intrebari, nu ezita sa ne contactezi! 


Posted in Aparat dentar